Hanojska želva sodi med ogrožene vrste, poleg nje so na svetu samo še tri - še ena v Vietnamu in dve v živalskem vrtu na Kitajskem. Foto: EPA
Hanojska želva sodi med ogrožene vrste, poleg nje so na svetu samo še tri - še ena v Vietnamu in dve v živalskem vrtu na Kitajskem. Foto: EPA

V malem ribniku, ki leži v samem središču Hanoja, živi mistična želva, ki ima za Vietnamce prav poseben pomen, a njeno življenje je zdaj v nevarnosti. Pred časom so na njenih nogah in vratu opazili hude poškodbe, ki naj bi jih povzročili v jezero odvrženi kosovni odpadki, onesnažena voda pa naj bi nato povzročila še njihovo okužbo. Vietnamci so zato skočili v zrak, saj se bojijo, da bodo neprimerni življenjski pogoji v jezeru za želvo nazadnje usodni, zato so pritisnili na oblasti, da organizirajo veliko reševalno akcijo.

Otoček na sredini jezera, na katerem je sicer tudi malo svetišče, so razširili in preuredili v "začasno želvjo bolnišnico", da bi ranjeni živali lahko nudili zdravniško pomoč. Prvi poskus reševanja so sicer izvedli že marca, vendar jim želve, stare približno 100 let, takrat nikakor ni uspelo ujeti. Reševalno akcijo so v nedeljo še enkrat ponovili in tokrat jim je pred navdušeno množico radovednežev, ki se je zbrala ob jezeru, ob pomoči vojske, prostovoljcev in veterinarjev nazadnje le uspelo ujeti v mrežo ter spraviti v "želvjo bolnišnico". Tam so jo pregledali veterinarji in sporočili, da so njene poškodbe precej hude, zato bo ostala na zdravljenju.

Jezero vrnjenega meča
Vietnamci stiskajo pesti, da bo z želvo vse v redu, saj jo povezujejo s starodavno legendo in častijo. Prav želva iz jezera Hoan Kiem naj bi pred 600 leti vietnamskemu kralju Le Loiu priskrbela čarobni meč, s katerim se je ubranil pred kitajskim vdorom. Ko je kralj nato nekega dne veslal po jezeru, se je želva pognala iz vode, mu izmaknila meč in ga vrnila v temne globine, tako je jezero tudi dobilo ime - jezero Hoan Kiem namreč pomeni Jezero vrnjenega meča.

V spodnji galeriji si oglejte, koliko truda so vložili v reševalno akcijo in kakšno množico radovednežev je ta pritegnila.