Ali bi si tudi vi nadeli poročne prstane pred robotom? Foto: Reuters
Ali bi si tudi vi nadeli poročne prstane pred robotom? Foto: Reuters

Poroko v restavraciji v osrednjem delu japonske prestolnice je vodil meter in pol visok robot, imenovan I-Fairy. Robot obreda sicer ni izpeljal sam, saj je za zaveso z njim upravljal moški iz podjetja Kokoro, ki je njegov proizvajalec.

Nevesta Satoku Inoue, ki je zaposlena v podjetju Kokoro, je poroko komentirala kot zelo zabavno, obenem pa je dejala: "Mislim, da imamo na Japonskem močan občutek, da so roboti naši prijatelji." Ženin Tomohiro Šibato, profesor robotike na japonskem inštitutu Nara Institute of Science and Technology, pa je menil, da bi bilo lepo, če bi bil robot nekoliko pametnejši. Kljub temu ženin meni, da se robot zelo dobro izraža.

Robot I-Fairy stane okoli 6,3 milijona jenov (68.000 dolarjev). Trenutno so v uporabi trije, in sicer v Singapurju, ZDA in na Japonskem.

Robot, človekov najboljši prijatelj?
Japonska je, kar zadeva robotiko, ena najnaprednejših industrij na svetu. Industrijski modeli v tovarnah so že nekaj običajnega, v zadnjem času pa poskušajo japonska podjetja robote predstaviti tudi kot nepogrešljiv pripomoček v vsakdanjem življenju. Tako lahko na primer roboti zabavajo starejše ali igrajo bejzbol.