Pet tednov stara mladička zdaj navdušuje s svojim ljubkim videzom. Foto: EPA
Pet tednov stara mladička zdaj navdušuje s svojim ljubkim videzom. Foto: EPA

Ko so svet konec prvič obkrožile slike pravkar skotene pande, so mnogi začudeno zmajevali z glavami. Zagledali so namreč podobo 'miniaturne', precej poldolgovate živalce z živo rožnato kožo, prekrito z redkim sivkastim puhom. Niti sledu ni bilo o veliki okrogli beli glavi in črnih lisah okoli oči, ki so zaščitni znak tega znamenitega medvedka. No, mladička pa je počasi rasla in za njenimi najnovejšimi fotografijami zdaj vzdihujejo tudi tisti, ki so za njen videz prej uporabljali precej neprijazne pridevnike.

V tajskem živalskem vrtu Čiang Maj, kjer se je mali panda 27. maja tudi skotil, so ta konec tedna pripravili tridnevni prvi javni nastop slavne mladičke. Več tisoč ljudi se je zvrstilo na veterinarski kliniki v živalskem vrtu, kjer so skozi steklo lahko prvič ogledali majho pridobitev. Zdaj je velika že 40 cm, tehta že skoraj dva kilograma, vsak dan pa pridobi še približno 60 g dodatne teže.

Mladička še nima imena
Njena starša sta samček Čuang Čuang in samica Lin Hui, ki so jo umetno oplodili sredi februarja. Mislili so že, da poseg ni uspel, nato pa je 7-letna samička konec maja skotila mladičko, ki še vedno nima imena. Na spletno stran ZOO-ja se je vsulo več kot pol milijona predlogov, izbor imen so zožili na štiri, zmagovalno ime pa bo znano prihodnji mesec.

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate, kako se je majhna mladička iz polgole rožnate živalce spremenila v prisrčno puhasto medvedko, slike njenih staršev in njenega novega domovanja, kamor jo bodo preselili iz veterinarske klinike.