V Celju se štirinožci merijo v različnih kategorijah. Foto: Reuters
V Celju se štirinožci merijo v različnih kategorijah. Foto: Reuters

Slovenija letos gosti Evropsko razstavo psov. Do nedelje bodo na celjskem sejmišču izbirali najlepše predstavnike vseh pasem, na različnih lokacijah po Sloveniji pa že od četrtka potekajo tudi klubske pasemske razstave.

Kosmatinci z vseh koncev sveta
Največ psov, kar 2.206, prihaja iz Italije, spremlja jih 1.257 lastnikov. Po številčnosti prijavljenih psov sledijo Rusija, od koder prihaja 1.701 pes ob 1.088 lastnikih, in Madžarska s 775 prijavljenimi psi, ki jih spremlja 475 lastnikov. Poleg psov iz evropskih držav se bodo tekmovanj v Celju udeležilo 38 psov iz Izraela, osem iz Kazahstana, štirje iz Kanade, trije iz Hongkonga ter po en iz Argentine, Avstralije, Mehike in Japonske.

Več podrobnosti o razstavi preberite tukaj.

Tekmovalni del spremljajo tudi številne druge prireditve in predstavitve. Tako se vse dni razstave na celjskem sejmišču predstavljajo policijski in vojaški psi, skupina terapevtskih psov Tačke pomagačke, Enota reševalnih psov Slovenije, predstavljajo pa tudi nekatere pasje športe - na primer agility in rally obedience.

Kraševec, slovenska naravna dediščina
Poleg tega se lahko obiskovalci seznanijo s psi vodiči slepih ter s šolanjem poslušnosti in spretnosti psov. Potekajo pa tudi predstavitve slovenske avtohtone pasme kraški ovčar. "Kraševec" je slovenska naravna dediščina in je najstarejša slovenska avtohtona pasma psov, ki je bila mednarodno priznana že leta 1939, takrat pod imenom ilirski ovčar, znova in z današnjim imenom "kraševec" pa leta 1968. Sprva so to pasmo uporabljali kot pastirskega psa na območju slovenskega Krasa, navajajo na Kinološki zvezi Slovenije.

Tako velik "pasji" dogodek je poleg ljubiteljev različnih pasem dobra priložnost tudi za vse tiste, ki razmišljajo o nakupu pasemskega psa. Na razstavi si namreč lahko v živo ogledajo predstavnike izbrane pasme, lahko vzpostavijo oseben stik z vzreditelji in se prepričajo, ali je izbrana pasma zares tisto, kar iščejo.