Razlogov za gradnjo tega medijskega megasredišča, ki je razseljen v več sosednjih stavb, je več. Foto: Matjaž Ambrožič
Razlogov za gradnjo tega medijskega megasredišča, ki je razseljen v več sosednjih stavb, je več. Foto: Matjaž Ambrožič
MediaCityUK
Prvi zaposleni pri BBC-ju so se v prostore MediaCityUK vselili pred 18 meseci. Zanimivo oblikovane centralno-redakcijske avle, studie, pisarne, sprejemnice in druge prostore pa so BBC-jevci in tudi drugi zasedli pred slabim letom. Nekako tedaj so nekateri BBC-jevi programi tudi začeli oddajati iz Manchestra. Foto: BBC North

Razlogov za gradnjo tega medijskega megasredišča, ki je razseljeno v več sosednjih stavb, je več. BBC, britanska nacionalna medijska hiša, je že leta 2004 napovedala, da bo v prihodnosti poskrbela za izdatno decentralizacijo predvsem sedežev posameznih programov, pa najsi bodo to televizijski, radijski ali pač razselitev tudi drugih dejavnosti.

Ukrep naj bi pripomogel k razbremenitvi londonskih prostorov, ki jih je BBC do pred kratkim pretežno najemal, in to v različnih delih prestolnice. Hkrati bi pospešitev pretoka zaposlenih tudi dejansko privedla do dviga vsebinske kakovosti proizvedenih programov. BBC bi z vselitvijo v nove prostore dolgoročno veliko prihranil, obenem tudi vsi zaposleni, saj London velja za občutno dražje mesto kot pa Manchester.

Gradnje novih predvsem televizijskih studiev bi bile v Londonu prezahtevne in predrage. Je pa BBC že pred desetletjem sprejel tudi odločitev, da stavbo svojega dosedanjega televizijskega centra (z zemljiščem vred) v londonskem White Cityju, ki je le streljal oddaljen od znanega zahodnolondonskega prometnega in trgovskega križišča Sheperd’s Bush, postopoma opusti oziroma odproda.

Na drugi strani je manchestrsko mesto županstvo že od leta 1982, ko je bil Manchestrski kanal opuščen oziroma po njem ladje proti zibelki industrijske revolucije ali nekdanji svetovni prestolnici tekstila niso več plule, načrtovalo oživitev ali regeneracijo tega območja.

Prvi del tega procesa je bila urbanistična preureditev, ki je segala le do nogometnega stadiona Old Trafford. To je bilo v prvi polovici devetdesetih let, ko je bil do tega manchestrskega predmestja speljan Metolink ali proga mestnega tramvaja.

Le za dodatno pojasnilo. Manchester je bil zaradi manchestrskega kanala v drugi polovici devetnajstega stoletja tretje največje angleško pristanišče, pa čeprav je bilo to približno 40 kilometrov oddaljeno od obale.

Prvi zaposleni pri BBC-ju so se v prostore MediaCityUK vselili pred 18 meseci. Zanimivo oblikovane centralno-redakcijske avle, studie, pisarne, sprejemnice in druge prostore pa so BBC-jevci in tudi drugi zasedli pred slabim letom. Nekako tedaj so nekateri BBC-jevi programi tudi začeli oddajati iz Manchestra.

Britanski televizijski gledalci imajo od lanske pomladi občutno ostrejšo sliko, ko spremljalo športno rubriko v okviru programa BBC News, gledalci po svetu pa med spremljanjem športnih poročil na 24-urnem informativnem kanalu, to je na BBC World News. Prav tako zaznavna kakovostna sprememba je doletela BBC Breakfast, to je središčni televizijski jutranji program. Ta je na račun neuspešne zamenjave voditeljev na nekoč prevladujoči konkurenčni komercialki ITV zdaj po številu gledalcev v občutnem vodstvu.

V Salford se je preselilo tudi vse BBC-jevo nogometno osebje, saj se tradicionalno zelo gledani oddaji, posvečeni tej športni disciplini, to sta sobotna opoldanska Football Focus ter sobotna in nedeljska poznovečerni Match Of The Day (oziroma Match Of The Day 2), snujejo prav v poslopju, imenovanem Quay House, ki meri kar 12.500 kvadratnih metrov. V tej zgradbi so poleg omenjenih programov doma še BBC-jeva Vremenoslovna sekcija, prav tako regionalna informativna televizijska mreža North West Tonight in še dva radijska programa - nacionalni BBC Radio 5 Live (ta že desetletja slovi tudi kot BBC športni radio) ter Radio Manchester in, ki sodi v družino 52 regionalnih in lokalnih radijskih postaj, ki delujejo pod BBC-jevem plaščem.

Notranjost te zgradbe je urejena tako, da je središčni prostor velikansko stopnišče, okrog tega pa so balkoni, opremljeni z vpadljivimi ovalnimi separeji. Ti so živahnih barv, tako kot so v zelene, modre, rdeče odtenke prepleskani tudi druge stene in tudi drugi kosi notranje opreme. Ta izdatno prispeva k prijaznosti in domačnosti delovnega okolja. Če bi primerjali notranjščino novejših središč spletnega giganta Google v Dublinu, Londonu ali pa kjer koli drugje, bi britanski BBC, institucijo, ki medijske vsebine proizvaja že več kot 90 let, težko označili za ortodoksno tradicionalno ali pa nazadnjaško, konservativno.

V stavbi z imenom Bridge House se proizvajajo televizijski šovi Blue Peter (oddaja, namenjena otrokom), kviz Mastermind, poslovno-zabavna uspešnica Dragons Den in izobraževalne vsebine za spletni program BiteSize. V sosednjem Dock Housu je doma vse bolj vplivni novi spletni radijski program BBC Radio 6 Music. Glavni studio tega radia, ki je v pritličju (opremljen je tudi z manjšim odrom, klavirjem in bobnarskim setom), ima kot prvi v Britaniji prostor za oddajanje programa urejeno tako, da voditelje in producente, medtem ko so v ti v “etru”, mimoidoči skozi velikansko okno lahko tudi gledajo. Z nekaj začetnimi težavami so se živahni radijci privadili tudi na to novost, pri čemer priznavajo, da na to, da jih ves čas spremlja tudi v kotu pod stropom pritrjena spletna kamera, najpogosteje še vedno kar lepo, to pomeni raje, pozabljajo.

V sosednjih poslopjih so doma še tudi druge BBC-jeve službe, med katerimi je stolpič Orange delno tudi sedež regionalne komercialne televizijske postaje ITV Granada in Univerze Salford.

The Studios on Broadway je poslopje, v katerem je kar sedem novih televizijskih studiev HD, med katerimi je največji tisti s površino 1.160 kvadratnih metrov. Oprema za vse te je veljala skoraj 25 milijonov funtov. Tam imajo nove prostore tudi BBC-jevi filharmoniki. Menda je to največji studijski grozd v Evropi.

S kompleksom MediaCityUk je zraščen tudi Holiday-Innov hotel, v katerem so tudi sobe, opremljene s fototapetami. Na teh so praviloma podobe iz medijskega vsakdana, medtem ko na hotelskem hodniku niti ni mogoče srečati kogar koli, ki z mediji ali novinarstvom ne bi imel neposrednega poklicnega stika. Naj le ne pozabijo, kdo so in zakaj so tam, bi nemara dodal cinik. Občutek, ki ga ima v medijskem Cityju v Salfordu tujec, ki redno spremlja britanske elektronske medije, je precej čudaški, saj se večini ob srečanju s slehernikom utrne tista, “od kod je mi ta že znan/-a”.

V neposredni bližini kompleksa MediaCityUK - s prostrano piazzo ali trgom, ki je opremljen z velikanskim dvojnim zaslonom, na katerem je mogoče 24-ur spremljati program BBC News -, je še nekaj drugih hotelov, veliko trgovsko središče z restavracijami in številni stanovanjski bloki. Poseben pečat tamkajšnji arhitekturi krajini dodaja tudi vpadljivi viseči most, namenjen pešcem, ki povezuje oba bregova preurejenega manchestrskega kanala. Pomembna samostojna novozgrajena javna kompleksa v Salfordu pa sta seveda tudi severni del Imperialnega vojnega muzeja (poslopje je delo slavnega arhitekta Daniela Libeskinda), ki je bil dograjen in odprt že leta 2002, in kulturni center The Lowry (avtor poslopja je arhitekt Michael Wilford), ta pa deluje že od leta 2000. Gledališče sanj, kar je ljubkovalno ime za stadion Old Trafford, to je dom nogometnega velikana Manchester Uniteda, je le približno pet minut hoda oddaljen od kulturnega središča oziroma muzeja.

V spodnji fotogaleriji si lahko pogledate več fotografij medijskega središča, ogledate pa si lahko tudi delček BBC-jeve nogometne oddaje Football Focus, ki je kot gosta v svojo rubriko Napovedi izidov prihodnjega kroga v Premier ligi ali angleškem nogometnem prvenstvu povabila znana komika in imitatorja likov iz nogometnega sveta Darrena Farleyja in Paula Rieda. Vsi njuni dialogi so bili posneti največ 300 metrov od glavnega MediaCityUK trga ali na sprehajališču ob Kulturnem centru The Lowery.

Matjaž Ambrožič/@matjazambrozic