V španskem mestu Leon so pripravili rekordno, 256 metrov dolgo mesno pito, ki so jo razdelili 3.000 ljudem. Foto: EPA
V španskem mestu Leon so pripravili rekordno, 256 metrov dolgo mesno pito, ki so jo razdelili 3.000 ljudem. Foto: EPA

Po vsem svetu si kuharji prizadevajo pripraviti rekordno velike jedi, s katerimi se poskušajo zapisati v Guinnessovo knjigo rekordov. Količine sestavin, ki jih pri tem porabijo, so res ogromne. To je dobra poteza tudi za privabljanje turistov in mimoidočih, ki z veseljem pojedo pripravljeno hrano. Pa dober tek!

Burek premera dveh metrov so spekli v Novem Sadu in ga ponudili na tradicionalni prireditvi Dnevi bureka. Foto: EPA
Petnajst tajskih kuharjev je lani v ogromni posodi skuhalo največji obrok tipične tajske jedi iz rezancev, imenovane pattai. Foto: EPA
S 160 metrov dolgo pico se lahko pohvalijo švicarski kuharji. Foto: EPA
Največji kebab so pojedli Grki. Foto: EPA
Perujski kuharji so se zbrali okoli rekordno velike jedi causa limena, ki je tipična jed te države. Za jed so potrebovali štiri tone krompirja, 300 kilogramov grenivke, 120 litrov olja, 490 kilogramov čilija, 550 kilogramov popra in 75 kilogramov soli. Foto: EPA
Študenti iz španskega mesta Almeria so pripravili največjo solato na svetu. Vsebuje več kot 3.000 kilogramov različih vrst zelenjave - zelene solate, paradižnika, čebule, kumar in oliv. Foto: EPA
Največji profiterol, sladica iz kroglic, oblitih s čokoladno kremo, je tudi našel mesto v Guinnessovi knjigi rekordov. Grki so ga pripravili v ogromni posodi in zanj v devetih urah porabili kar 480 kilogramov stepene smetane. Foto: EPA
Največja češnjeva torta do zdaj, ki izhaja iz nemške pokrajine Schwarzwald, je bila široka 7,47 metra in je tehtala 4,8 tone. Foto: EPA