Podeželska klinika ni bila prepričana o višini Awucheja, kot je najbolj znan, saj ni imela ustreznih merilnih orodij. "Način, kako me merijo ... Ne morem reči, da je vse popolno," je velikan najprej povedal v pogovoru za BBC.

Višji je od večine hiš v svoji soseščini. Ekipa BBC-ja, ki je preverjala, ali gre res za največjega človeka na svetu, ga je postavila ob najvišjo stavbo v vasi, od koder je Samed. Merilni trak je pokazal 224 cm. Lastnik trenutnega Guinnessovega svetovnega rekorda – najvišji še živeči človek na svetu – je Sultan Kösen iz Turčije, ki v višino meri 2,51 m.

"Še vedno rastem. Kdo ve, morda bom nekega dne tudi jaz dosegel to višino," je pripomnil Awuche – prav nič razburjen zaradi neskladja s številko, ki mu jo je podala bolnišnica.

Gigantizem je zelo redka bolezen, ki se razvije v otroštvu, medtem ko človek še raste. Gre za čezmerno izločanje rastnega hormona, posledica tega pa je nenavadna in hitra rast otrokovih mišic in organov.

Ima nenormalno ukrivljeno hrbtenico, ki je eden od vidnih simptomov njegovega stanja, Marfanovega sindroma, genetske motnje, ki vpliva na telesna vezivna tkiva.

Posledica tega so nenormalno dolgi udi. Resnejši zapleti so tudi srčne napake.

Zdravniki pravijo, da potrebuje kirurški poseg v možganih, da bi ustavili rast.

Sorodna novica Turčija je poleg najvišjega moškega dobila še najvišjo žensko na svetu

Vendar javno zdravstveno zavarovanje v Gani tega ne krije, saj zagotavlja le osnovno zdravljenje. Za vsak obisk v bolnišnici mora moški še vedno zbrati približno 50 ameriških dolarjev.

Zdravstvene težave so ga sčasoma prisilile, da se je pred šestimi leti vrnil v domačo vas, opustil je sanje o poklicu voznika. "Nameraval sem iti v avtošolo, a tudi ko pomaknem sedež nazaj, ne morem držati volana … Ne morem iztegniti noge, ker mi koleno udari po volanu."

Vrtoglava višina je vplivala tudi na njegovo družabno življenje. "Včasih sem igral nogomet kot vsak drug mladenič, bil sem športnik, zdaj pa ne morem prehoditi niti kratke razdalje."

Nekega dne bi se rad poročil in imel otroke, vendar želi najprej urediti svoje zdravje.

Njegova prednostna naloga je zbrati denar za plastično operacijo za reševanje težav s kožo na eni nogi, gležnju in stopalu, ki jo povzroča čezmerna rast uda.

Toda ob pogledu na povite prste na nogah Awuche vseeno noče biti razočaran. "Nimam težav s tem, kako me je Bog ustvaril."