Europa Multiclub velja za
Europa Multiclub velja za "najboljšo gejevsko savno v vsej Italiji". Foto: Europa Multiclub
Kardinali
Kardinali se bodo morali v času konklava zadovoljiti s preprosto hrano - na njihovem meniju bodo med drugim juhe in kuhana zelenjava. Prav zaradi te hrane naj ne bi zavlačevali z odločitvijo o novem poglavarju Katoliške cerkve, pišejo italijanski mediji. Foto: EPA

Italijanski časnik La Repubblica je zgodbo objavil na naslovnici, nato pa so jo povzeli številni tuji mediji. Cerkev je leta 2008 za 20 milijonov evrov kupila prostore v rimski palači na ulici Aureliana, kjer so nato opremili stanovanja za duhovnike, ki sodelujejo na misijah, tam pa živi tudi kardinal Ivan Dias.

Časnik sicer trdi, da je Sveti sedež te prostore krepko preplačal, a svetovna javnost se je bolj osredotočila na informacijo, da je v sklopu stavbe tudi velik gejevski center dobrega počutja Europa Multiclub, ki se lahko pohvali z največjo in najbolj znano gejevsko savno v Italiji ter eno največjih tovrstnih v Evropi. Poleg tega pa ponuja še jacuzzije, masažo, solarije in telovadnico z napravami za fitnes, poroča BBC.

Odprta je 365 dni v letu, od ponedeljka do četrtka lahko uporabniki vse usluge kluba uživajo med 13.00 in polnočjo, konec tedna pa Europa Multiclub odpre vrata že v petek ob 13.00, zapre pa jih šele, ko odbije zadnja nedeljska ura.

"Preprosta hrana" kot spodbuda?
Prvi dan konklava se je končal s črnim dimom, kar pomeni, da papež še ni izbran, v Vatikanu pa je trenutno zbranih več kot 5.000 novinarjev, ki poročajo o vseh mogočih stvareh, povezanih s kardinali. Tiskovna agencija AFP tako poroča, da se bodo morali kardinali v času konklava zadovoljiti s preprosto hrano - na njihovem meniju bodo med drugim juhe in kuhana zelenjava, zaradi česar "zagotovo ne bodo zavlačevali z odločitvijo o novem poglavarju Katoliške cerkve".

Redovnice, ki bodo v času konklava kuhale za 115 kardinalov elektorjev v Domu svete Marte, kjer so nameščeni, že pripravljajo obroke na osnovi "juh, špagetov, majhnih mesnih ražnjičev in kuhane zelenjave", razkriva italijanski časnik Corriere della Sera. "Mogoče bo ta hrana podobna tisti, ki jo strežejo v bolnišnicah, pomagala pospešiti izbiro Petrovega naslednika," po poročanju AFP-ja še piše časnik.

K sreči pa so kardinali lahko v zadnjih dneh pred konklavom uživali v dobrotah italijanske kuhinje. Kanadski kardinal Thomas Christopher Collins se je tako ob obisku restavracije Venerina v bližini Vatikana pošalil na račun ponudbe hrane med konklavom: "Naredite mi dobre testenine carbonara, ker nam bodo, če po tretjem dnevu konklava ne bomo izvolili novega papeža, dajali suh kruh in vodo," je dejal.