Španski kolesarji pa so lahko uživali v goli vožnji. Foto: EPA
Španski kolesarji pa so lahko uživali v goli vožnji. Foto: EPA
Ivan Basso, Lance Armstrong in Jan Ullrichsku
Kolesarjenje z zaščitnimi čeladami je veliko bolj varno, v veliko državah pa tudi zakonsko določeno. Foto: EPA

Župan John Hurley se je zaradi tega obrnil tudi na policijo. Ta je po preučitvi primera sklenila, da dirka ne sme potekati, saj novozelandska zakonodaja kolesarjem predpisuje obvezno nošenje zaščitnih čelad.

Čeprav je cilj dirke z imenom Oblačilo po izbiri spodbujanje varnega kolesarjenja in uporabe alternativnih virov energije, je bila ta odpovedana prav zaradi neupoštevanja osnovnih varnostnih pravil. Vendar pa novozelandski kolesarji niso edini, ki jim je bil prepovedan nudistični užitek na kolesu.

Razočarani tudi nemški kolesarji nudisti
Neko nemško sodišče je namreč odločilo, da kolesarjenje popolnoma golih nudistov ob Renu ni dovoljeno, zaradi česar je bilo 12 nemških nudistov zelo razočaranih. Želeli so namreč prevoziti daljšo kolesarsko turo ob Renu, s čimer so želeli zaznamovati svetovni dan golega kolesarjenja. Čeprav v Nemčiji nudizem ni več tabutema, pa so krajevne oblasti s podporo sodišča odločile, da bi nudisti kolesrji kršili nenapisana pravila dostojnega, prav tako pa bi lahko koga užalili ali celo prestrašili.

Trend golega kolesarjenja
Nekatere bolj odprte države pa golih kolesarjev ne preganjajo. V španskem mestu Zaragoza se je na podobni prireditvi zbralo 400 nudistov na kolesih, ki so želeli s svojo akcijo opozoriti na kolesarsko problematiko v mestu. Nage kolesarje si je ogledalo kar veliko število mimoidočih, najbolj začudeni pa so bili obiskovalci knjižnega sejma, ki je potekal v parku, mimo katerega so se peljali kolesarji.