Foto:
Foto:
Hindujski protestniki simbolično sežigajo voščilnico.

Trdijo, da je dan zaljubljencev zahodnjaški praznik, ki grdo skruni indijsko tradicionalno kulturo in vrednote.

Praznovanje valentinovega je v zadnjih letih tudi v Indiji vedno bolj priljubljeno. Prodaja rdečih balončkov, žametnih blazin v obliki srca in medvedkov strmo narašča.

Po vsej državi hindujci zato že nekaj let ob valentinovem organizirajo proteste, ki so se nekajkrat že končali z nasiljem.

V mestu Bhopal so hindujski aktivisti zbobnali skupaj kar 16 skupin s po 25 ljudmi, ki bodo 14. februarja zaljubljenim parom skušali preprečiti praznovanje v javnosti. Ena od odločnih aktivistk je razložila, kakšne načrte imajo: "Na vse kriplje se bomo potrudili, da nihče ne bo mogel praznovati. Z valentinovim skuša Zahod pokvariti indijsko družbo. To je kulturna korupcija. Skupine naših ljudi bodo hodile po hotelih, restavracijah in drugih lokalih in ustavile vsak poskus slavja. Šli bomo tudi v parke, kjer se dobivajo zaljubljenci."

Verski skrajneži so v preteklih letih že zakurili kres iz valentinovih voščilnic in razbijali okna izložb, kjer prodajajo drobna darilca.

Vendar vse to pa pri mladih ni zmanjšalo navdušenja nad valentinovim.

Protestniki se pridružujejo veliki skupini samooklicanih "kulturnih nadzornikov", ki se v Indiji bojujejo proti vdoru zahodnjaških navad. V preteklosti so že preprečili predvajanje dveh spornih filmov, ki naj bi očrnila indijske tradicionalne vrednote.

Eden pripoveduje ljubezensko zgodbo med dvema ženskama, drugi pa opisuje mučen položaj številnih indijskih vdov, ki jih je revščina prisilila v prostitucijo.