Nacistični diktator naj bi v bitki pri Somi leta 1916 izgubil modo. Foto:
Nacistični diktator naj bi v bitki pri Somi leta 1916 izgubil modo. Foto:
Adolf Hitler
Adolf Hitler (skrajno desno) kot vojak med 1. svetovno vojno.

Vojni veteran in vojaški zdravnik Johan Jambor naj bi med prvo svetovno vojno rešil ranjenega Adolfa Hitlerja. Kot je znano, je bil (takrat še vojak) Adolf Hitler v bitki pri Somi hudo ranjen. Zdaj je prišla na dan zgodba, da naj bi kasnejši nacistični diktator takrat izgubil modo.

Vojaški zdravnik Johan Jambor naj bi že v 60. letih zgodbo zaupal duhovniku Franciszeku Pawlarju, ki jo je zapisal, poroča The Sun. Duhovnikov zapis je prišel v javnost šele zdaj, 23 let po smrti veterana Jamborja, ki je umrl leta 1985, star 94 let.

Zgodbo je potrdil tudi Johanov prijatelj Blassius Hanczuch: "Leta 1916 smo se bojevali v bitki pri Somi. Johan je z zdravniškim osebjem po koncu bojevanja oskrbel ranjence. Hitler je kričal na pomoč, zato ga je Johan imenoval kričač. Bil je zelo glasen, in ko je Johan prišel do Hitlerja, ga je ta vprašal, ali bo lahko imel potomce."

Po besedah Hanczucha pa so se za njegovega prijatelja Jamborja po tem, ko so se nacisti začeli vzpenjati na oblast, začele nočne more. Jamborju je bilo žal, da je rešil Hitlerja, ki se je nekaj let pozneje povzpel na oblast in začel morijo 2. svetovne vojne.

Zgodovinarji zgodbe ne priznavajo
Zgodbico opisuje tudi posmehljiva pesem (prepevali so jo Britanci), ki v besedilu omenja Hitlerjevo polovično moškost. Zgodovinarji so posmehljivo pesem označili za propagando. V zgodovinskih zapisih je omenjeno le, da je bil Hitler v bitki pri Somi huje ranjen.

A. M.