Hitlerjeva voščena lutka se bo takoj po restavraciji vrnila v berlinski muzej voščenih lutk. Foto: EPA
Hitlerjeva voščena lutka se bo takoj po restavraciji vrnila v berlinski muzej voščenih lutk. Foto: EPA

V soboto se je namreč v Berlinu zgodil manjši incident, ko je obiskovalec muzeja takoj po odprtju Hitlerjevi voščeni upodobitvi odtrgal glavo.

41-letni Nemec se je prerinil do varovane lutke in jo z besedami "Nič več vojne!" obglavil. Moškega so takoj aretirali, a so ga po preiskavi izpustili, saj je priznal, da je šlo le za stavo.

Odločitev, da bo v berlinskem muzeju Madame Toussaud svoje mesto dobila tudi voščena lutka Hitlerja, je sprožila val polemik o njeni primernosti. Kritiki so poudarjali, da je tovrstna odločitev muzeja neokusna in neprimerna, saj naj bi bil muzej Madame Toussaud namenjem predvsem brezskrbni zabavi. Umestitev nacističnega diktatorja in človeka, ki je zanetil svetovno vojno, v takšen muzej, pa je predvsem pridobivanje neonacističnih obiskovalcev, so bili prepričani kritiki.

A predstavniki muzeja so ostali neomajni. "Hitler predstavlja pomemben del berlinske zgodovine, ki ga ni moč spregledati," so zapisali v izjavi za javnost.

Na ogled tudi Einstein
Poleg Hitlerjeve, ki se bo v muzej vrnila v nekaj tednih, so v berlinskem muzeju Madame Toussaudd na ogled postavljene voščene lutke papeža Benedikta XVI., Alberta Einsteina in mnogih drugih znanih osebnosti.