Super Mario sodi med najbolj priljubljene franšize svetovne popularne kulture. Foto: EPA
Super Mario sodi med najbolj priljubljene franšize svetovne popularne kulture. Foto: EPA

Po poročanju AP-ja je bil na dražbi v Dallasu v ameriški zvezni državi Teksas podrt rekord v dražbeni ceni videoigre. Neodprt izvod legendarne igre Mario 64 je bil namreč prodan za več kot 1,2 milijona evrov. Igra je v izjemnem stanju in popolnoma ohranjena, kar je prispevalo k tako visoki prodajni ceni. Kupec dragocenega predmeta je ostal anonimen.

Igra Super Mario 64 je izšla leta 1996 in je bila najbolje prodajana igra na priljubljeni konzoli Nintendo 64 podjetja Nintendo. V njej je legendarni italijanski vodovodni inštalater Mario prvič nastopil v 3D-tehnologiji, igra pa je hitro pridobila kultni status med ljubitelji videoiger.

Cene videoiger in drugih zbirateljskih predmetov v zadnjih tednih dosegajo vratolomne cene. Še prejšnji teden je izvod igre o Zeldi na dražbi dosegel več kot 600 tisoč evrov, kar je podrlo dotedanji rekord za prodajo videoigre. Razlogi za rekordne cene so različni, poleg inflacije pa je nestanovitna svetovna gospodarska slika povečala povpraševanje po naložbah v fizične predmete, katerih prihodna cena bo najverjetneje ostala nespremenjena.