Delo sodišč je v ZDA omejeno oz. spremenjeno od 16. marca. Foto: Pixabay
Delo sodišč je v ZDA omejeno oz. spremenjeno od 16. marca. Foto: Pixabay

V ZDA so zaradi izbruha novega koronavirusa marsikje prilagodili tudi delo sodišč, kjer zdaj obravnave oz. sodni postopki potekajo zgolj prek videokonferenc. A tudi v teh razmerah se je treba držati določenih pravil, meni floridski okrožni sodnik Dennis Bailey. V odprtem pismu odvetniški zbornici je tako izlil gnev nad nespoštljivimi sodelujočimi, ki se v sodno dvorano prek videoklica javljajo kar iz svoje postelje. A če ste morda pričakovali, da se je pridušal nad obtoženci, se motite – razjezilo ga je namreč ravnanje odvetnikov.

"Neverjetno, koliko ODVETNIKOV je neprimerno oblečenih pred kamero," je Bailey med drugim zapisal v pismu in dodal: "Neki odvetnik se je v videoklicu pojavil brez srajce, neka odvetnica pa je bila očitno še vedno v postelji, pod odejo." Neprimerno pa po njegovem mnenju ni zgolj to, da se odvetniki v sodno dvorano javljajo iz zavetja svoje spalnice, ampak tudi tisti primeri, ko se očitno sončijo na svojih vrtovih: "Tudi če si nadenete oblačilo za na plažo, to ne skrije dejstva, da ste v kopalkah in da se sončite ob svojem bazenu."

Po poročanju lokalne floridske televizijske postaje WPLG-TV so samo v okrožju Broward od 16. marca, ko so sodišča zaradi zajezitve širjenja novega koronavirusa začela delovati spremenjeno, prek videopovezav opravili 1.200 obravnav s skupno 14.000 sodelujočimi. A Bailey jim vseeno ni naklonjen: opaža namreč, da je zbranost odvetnikov pri takem načinu dela manjša, da ne spremljajo dovolj natančno poteka obravnave, da včasih zaradi tehnoloških omejitev ne slišijo, da je sodnik pričo prekinil itd., zato sam zapletenih obravnav v resnejših primerih ne namerava opravljati prek videopogovorov, je še zapisal.