Foto: Reuters
Foto: Reuters

Guinnessova knjiga rekordov je potrdila, da je izraelska jagoda velikanka najtežja na svetu. "Dolga" je kar 18 centimetrov, njen prerez pa meri 34 centimetrov. Inštitut Volcani je ob tem je sporočil, da so običajne jagode vrste elan v povprečju petkrat lažje.

"Ko smo prejeli potrditev, so bili občutki izjemni. Skakal sem v avtomobilu, se smejal in pel," je za Reuters povedal ponosni kmetovalec Čahi Ariel.

Ponosni rekorder. Foto: Reuters
Ponosni rekorder. Foto: Reuters

Sadjar je priložnost za rekord zaslutil že lani, ko je velikanko prvič uzrl na vrtu družinske kmetije. Med čakanjem na potrditev je jagodo kot dokaz hranil v zamrzovalniku. "Eno leto je bila na ledu. Ni več tako lepa kot nekoč," je pojasnil za Sky News in dodal, da je zdaj tudi že dvakrat manjša.

Pri knjigi rekordov še navajajo, da se je možnost za rekord povečala zaradi neobičajno hladne lanske zime, kar je upočasnilo zorenje jagode in s tem omogočilo pridobivanje večje teže.

Dozdajšnji rekord je v rokah držal kmetovalec iz japonske Fukuoke, ki je leta 2015 v svojem pridelku odkril 250-gramsko jagodo.