Jastreb, ki je skoraj povzročil meddržavni incident. Foto: Reuters
Jastreb, ki je skoraj povzročil meddržavni incident. Foto: Reuters
Beloglavi jastreb
Ko je bil znova v varnih rokah, so zanj poskrbeli izraelski veterinarji. Foto: Reuters

"Predstavljajte si Jasona Bourna - a s perjem, kremplji in razponom kril dva metra," so zgodbo šaljivo začeli pri CNN-u. Nič hudega sluteči jastreb je na libanonsko ozemlje v petek zašel, potem ko je pobegnil iz naravnega rezervata Gamla v Izraelu.

Znašel se je v libanonski vasici Bint Džbeil, ki je od meje oddaljena le nekaj kilometrov. Kmalu se je o nenavadnem živalskem gostu razširil glas in vaščani so ujedo ujeli, saj se jim je zdela zaradi izraelskih oznak in naprav sumljiva. Pojavili so se tudi "fotodokazi" - ena fotografija je tako prikazovala jastreba z izraelsko oznako in vrvjo, zatisnjeno okoli noge, druga pa, kako Libanonci kot trofejo pozirajo z zvezano živaljo.

Beloglavi jastreb je del programa za ponovno naselitev plenilcev na Bližnjem vzhodu. Okoli noge ima res obroček, ki dokazuje, da pripada univerzi v Tel Avivu, na repu pa oddajnik, so sporočili iz Izraela. "Zagotovo so ga ujeli domačini v Libanonu, imajo ga v svojih rokah," je v soboto dejal Ohad Hatzofe, ornitolog z Golanske planote, ki jo je Izrael zasedel leta 1967. Jastreba so v Izrael lani pripeljali iz Španije, od takrat pa njegovo gibanje proučujejo na univerzi v Tel Avivu.

Na sebi ni imel sovražne opreme
A primer se je le začel razpletati in Libanonci so ujetnika izpustili na istem mestu, kjer so ga tudi prijeli, potem ko so ugotovili, da nima na sebi "sovražne opreme", so poročali libanonski časopisi in dodali, da je ptič šibak in da je dobil lažje poškodbe. A jastreb se ni takoj vrnil v rezervat, zato so bili izraelski naravovarstveniki znova zaskrbljeni nad njegovo usodo. Nato pa jim ga je le uspelo ujeti in zanj so poskrbeli na kliniki za divje živali v bližini Tel Aviva.

"V tajni operaciji z Libanonci in z veliko pomočjo sil Združenih narodov je izraelskemu združenju za parke uspelo, da so Libanonci po nekaj dneh zadrževanja vrnili jastreba," se je glasilo sporočilo uradnega Izraela.

Jastreb, delfin ...
Kakor koli se sliši nenavadno, to ni prvi tovrstni primer, ko so žival sumili vohunjenja. Savdska Arabija je leta 2011 v puščavskem mestu Hjal prav tako ujela beloglavega jastreba z obročkom na nogi in z napisom telavivske univerze in nato sporočila, da so si izraelski uradniki zamislili "sionistično zaroto". Lani pa je palestinsko gibanje Hamas zatrdilo, da je ob obali Gaze ujelo izraelskega delfina, opremljenega z vohunskimi napravami.