Joe Valencic. Foto: YouTube
Joe Valencic. Foto: YouTube

Slovesnost, ki jo je povezoval televizijski voditelj Russ Mitchell, je potekala v dvorani Windows on the River z nagovorom škofa Edwarda Malesica. Poleg Valencica so sprejeli še devet drugih članov.

"Joseph Valencic je dinamična in ustvarjalna osebnost znotraj clevelandske slovensko-ameriške skupnosti. Njegovo navdušenje nad vsem, kar je slovenskega, navdihuje druge, da odkrivajo in slavijo izjemnost svoje kulture," je sporočil predsednik mednarodne Dvorane slavnih Clevelanda Dan Hanson.

"Joe vidi podobnosti in sinergije med slovenskimi organizacijami v Clevelandu, po ZDA in v Sloveniji in se povezuje z njimi, da izkoristi njihovo moč, privabi prostovoljce ter razvije programe in izmenjave za skupno korist. Verjame, da lahko kultura in še posebej glasba gradita mostove med ljudmi iz vseh okolij."

Hanson je še navedel, da je Valencic ustanovitelj Dvorane slavnih polke v Clevelandu ter promovira in vodi različne prireditve, kot sta vsakoletni Festival slovenskih klobas in Polka Weekend na zahvalni dan.

Prav tako vodi podelitev nagrad polke, predseduje ložam Slovenske narodne podporne jednote (SNPJ) v Clevelandu in predstavlja Slovence v ZDA kot član mednarodnega svetovalnega odbora urada za Slovence po svetu.

"Glas ameriških Slovencev"

V času slovenskega osamosvajanja je povezoval ameriške Slovence pri lobiranju za priznanje slovenske državnosti, leta 1997 pa je bil član delegacije ameriških Slovencev, ki so bili povabljeni v Belo hišo na razgovor o sprejetju Slovenije v zvezo Nato.

Leta 1954 rojeni Joe Valencic ustvarja filme, predava, organizira koncerte in razstave v ZDA in v tujini, med drugim tudi predstavlja slovenske filme na Mednarodnem filmskem festivalu v Clevelandu. Vsako soboto vodi slovensko radijsko oddajo Polka Hall of Fame, v Sloveniji pa je znan kot glas ameriških Slovencev.

Med svojim raziskovalnim delom je v ZDA odkril prvi zvočni film, posnet v Sloveniji leta 1929, in prvi prepis radijske oddaje iz leta 1938. Vnaša tudi podatke v enciklopedije, kot so Enciklopedija zgodovine Clevelanda, Enciklopedija Slovenije in Enciklopedija Britannica.