Druženje s sodelavci - poslovni pogovori ali družabni klepet? Foto: Thinkstock
Druženje s sodelavci - poslovni pogovori ali družabni klepet? Foto: Thinkstock

Raziskavo je na vzorcu 600 zaposlenih oseb opravil portal MojPosao, rezultati pa so pokazali, da največ anketirancev ta čas zapravlja z brskanjem po spletu (85 odstotkov), na drugem mestu se je znašlo druženje s sodelavci (57 odstotkov), na tretjem zasebno dopisovanje po elektronski pošti ali SMS-sporočilih (48 odstotkov), sledijo pa še zasebni telefonski pogovori in zasebni opravki zunaj delovnega mesta.

Največ anketirancev (30 odstotkov) je navedlo, da za tovrstne zasebne dejavnosti nameni 45 minut na dan, 26 odstotkov jih temu namenja celo do dve uri, 11 odstotkov pa le 15 minut.

Zakaj to počnejo?
Zakaj pa svoj čas med delovnim časom namenjajo takim stvarem? 77 odstotkov jih to počne zato, da si odpočijejo od delovnih nalog, 31 odstotkom je preprosto dolgčas, 21 odstotkov pa je nezadovoljnih s svojo plačo, zato se tako maščujejo delodajalcu. Ob vsem tem pa jih je skoraj polovica prepričanih, da te zasebne dejavnosti nikakor ne vplivajo na njihovo produktivnost na delovnem mestu, le pet odstotkov jih priznava, da se to morda vseeno pozna pri njihovi storilnosti.

Največ tistih, ki čas namenjajo brskanju po spletu, takrat obiskuje novičarske spletne strani, sledijo druge izobraževalne strani in socialna omrežja, nekateri si na spletu med trenutno službo iščejo že novo, drugi načrtujejo oddih ali potovanje, najmanj pa jih takrat igra igrice.

Za večino brez posledic
Večini anketirancev (67 odstotkov) je pred vodjo doslej še vedno uspelo skriti svoje "lenarjenje", delodajalci pa so ujeli 33 odstotkov "grešnikov" - od teh jo je velika večina (kar 80 odstotkov) odnesla brez posledic, drugi so dobili ustni opomin (16 odstotkov), peščica (štirje odstotki) pa je svoje grehe plačala s tanjšo denarnico, saj so si prislužili odtegljaj od plače.