Foto:
Foto:
Vodstvene sposobnosti šefa so ključne za uspešne rezultate.
Kričanje je nedopustno!
Ozračje na delovnem mestu je zelo pomembno za duševno in fizično zdravje.
Šefu, ki se dere na vas, dajte vedeti, da je njegovo obnašanje nesprejemljivo.
Je vodenje tudi kulturno pogojeno? So na Vzhodu šefi drugačni kot na Zahodu?

Ozračje v službi vpliva tako na naše čustveno kot telesno zdravje. Strokovnjaki so priporočili, kako naj se obnašamo v odnosu do petih različnih tipov težavnih šefov, da bo naše zdravje najmanj ogroženo.

1. Kritičen šef
Dobiti pohvalo od njega je zelo težko, saj vedno najde napako, pa naj bo ta še tako majhna. Ponavadi je tak šef zelo kritičen do svojih sodelavcev, ker je zelo kritičen tudi do svojega dela.
Kaj ga motivira?
Drži se načela, da lahko le s strogim in neupogljivim vodenjem kolektiva iz njega dobi najboljše rezultate. Vodi ga bojazen, da bodo sodelavci na morebitnih pohvalah zaspali in bodo rezultati sčasoma slabši.
Nevarnosti
Normalno je, da delavcem motivacija kopni. Najboljši nasvet je, da ne pričakujete pohvale, ker vas on pač ne bo pohvalil.
Kako se obnašati?
Kadar končate kakšen projekt, je najbolje, da se z njim srečate na samem in ga povprašate, kaj je bilo v redu, kaj bi lahko bilo bolje, skratka dobite čim več povratnih informacij.

2. Šef, ki se mu ne morete približati
Na njegovih vratih je vedno napis "Ne moti!". Sodelavcem se že ob sami misli na takega šefa naježi koža.
Kaj ga motivira?
Moč za vodenje izvira iz njegovega strahu, da bo razkrit, da se na delovnem mestu počuti ranljivega in da je presenečen, da se je povzpel tako visoko. S svojim ledenim obnašanjem se želi izolirati, da drugi ne bi spregledali njegovih napak.
Nevarnosti
Če ga vprašate za mnenje, se v njem zbudi občutek, da ni dorasel poslu, zato postane še bolj neprijazen, sodelavci pa še bolj prestrašeni.
Kako se obnašati?
Če pridete k njemu z vprašanjem, potem imejte pripravljeno tudi rešitev, saj se tak tip karakterja najbolje odzove na pripravljene možne odgovore.

3. Šef - najboljši prijatelj
Tak šef vse svoje sodelavce naslavlja z dobrohotnimi pozdravi, kot je npr. "Srce!". Njegova največja skrb v pisarni je, da je priljubljen med svojimi sodelavci, uspehi so na drugem mestu.

Kaj ga motivira?
Je klasičen primer osebe, ki želi ugajati. Najpomembneje zanj je, da ga imajo vsi radi, zato zelo težko reče komu ne ali se spusti v kakršen koli prepir.
Nevarnosti
Sodelavci, ki se znajo dobro prilizovati, lahko požanjejo pohvalo za ves trud, ki ste ga opravili vi, vam pa se šef ne upa povedati, da je vaš projekt ukinjen.
Kako se obnašati?
Najbolje je, da ga soočite z odgovornostjo. Če se enkrat z nečim strinja, potem zahtevajte, da se tega drži, še bolje pa je, če to tudi napišete. Na šefa se ne zanašajte preveč.

4. Šef, obseden z nadzorom Pobuda in kreativnost sta zanj prepovedani besedi, saj ima on vse ideje, ki štejejo. Ne le to, sam jih tudi udejanja. Že če kupite novo vrsto keksov za ob kavi, lahko pričakujete kritiko.

Kaj ga motivira?
V svoji biti je perfekcionist, ki teži k popolnosti. Vse mora biti narejeno po njegovih lastnih merilih, večino časa preživi v obtoževanju samega sebe, ker pač ne zmore sam opraviti vsega.

Nevarnosti
Zelo verjetno je, da sodelavci zaradi zavrnitve vsakršne pobude izgubljajo zanimanje za službo in se začno dolgočasiti, saj vedo, da so jim vrata napredovanja zaprta.
Kako se obnašati?
Najbolj priporočljivo je, da ga izzovete, pri tem pa pazite na besede, ki jih izberete. Izogibajte se fraz, kot so "Vi ste ...", "Vi bi morali ...", "Vi nikoli ..." in podobno, saj se bo čutil napadenega in se bo začel braniti, kar pomeni, da niste dosegli ničesar.

5. Šef - nasilnež
S svojimi sodelavci komunicira tako, da se nanje dere čez celo pisarno, kar ima velikokrat za posledico množico objokanih sodelavk na stranišču.

Kaj ga motivira?
Tak šef je ujetnik lastnih frustracij in kompleksov manjvrednosti. Najbolj se boji, da bi izpadel kot slabič, zato morajo biti vsi ves čas priča njegovi moči.
Nevarnosti
Bolj kot se vi držite nazaj, bolj je on nasilen, saj črpa moč iz vašega strahu in vznemirjenja.
Kako se obnašati?
Ne dopuščajte nasilja, saj je to nedopustno. Gre za popolno zlorabo moči. Tudi beg na stranišče situacije dolgoročno ne bo rešil. Najbolje je, da se z njim soočite, povejte mu, da ne prenesete, da se kdo dere na vas in da se mora to nehati. Njegovega obnašanja si ne ženite k srcu, saj izvira iz njegovega občutka nezadovoljstva in ni povezano z vašim delom.

Strokovnjaki so za konec dodali še nekaj splošnih nasvetov, kako se obnašati do svojega šefa.
1. Na stvari poglejte tudi z njegovega stališča, ne zgolj s svojega. Šef bo tako dobil občutek, da ga razumete in podpirate.
2. Povejte svoje mnenje. Če ste nesrečni zaradi neke situacije, ne pričakujte, da bo to šef opazil sam, saj je prezaposlen.
3. Vedno imejte svoja čustva pod nadzorom.
4. Če upate na napredovanje, nehajte razmišljati, kaj lahko šef naredi za vas, temveč razmišljajte, kaj lahko vi storite zase.
5. Nehajte gledati na šefa kot na sovražnika. Večina šefov ni pošasti, temveč običajnih ljudi, ki so včasih preobremenjeni s predsodki in težavami.