Kondom je odstranil med spolnim odnosom s prostitutko. Foto: EPA
Kondom je odstranil med spolnim odnosom s prostitutko. Foto: EPA
Prostitutka še ne ve, ali je okužena. Foto: EPA

48-letni Daniel Morgan, ki je na sodišču priznal krivdo, bo tako moral plačati dobrih 50.000 tolarjev kazni in še stroške sojenja. To je bilo prvo tovrstno sojenje, odkar so leta 2003 sprejeli zakon, s katerim so želeli urediti prostitucijo.

"Ker je bil to prvi primer sojenja, gre za minimalno kazen, ki pa je pokazala, da zakon deluje," je povedal Calum Bennachie z novozelandskega združenja prostitutk. Najvišja možna kazen po zakonu je 250.000 tolarjev.

Poleg denarne tudi moralna kazen
Poleg denarne kazni bo Morgana doletela tudi družbena kazen, je prepričan Bennachie. Morgan je namreč poročen moški, čigar ime je bilo s tem dogodkom močno zaznamovano. Pričakujemo, da bo sčasoma prav zaradi zaznamovanosti število takšnih dejanj zmanjšalo, je povedal Bennachie.

Primer je močno odmeval v novozelandskih medijih. Odločitev sodnika so že pozdravile skupina za človekove pravice in socialni delavci, ki se ukvarjajo s spolnostjo.

Prostitutka še ne ve, če je ogrožena
Prostitutka, s katero je imel Morgan spolni odnos, bo morala počakati še šest tednov, da bo lahko zagotovo vedela, da se ni okužila z virusom HIV. "Počutim se, kot bi bila obsojena na smrt," je dejala.

Odločitev sodnika so že pozdravile skupina za človekove pravice in socialni delavci, ki se ukvarjajo s spolnostjo.