Nekateri jo ljubijo, drugi sovražijo, spet tretji se ji posmehujejo. A nekaj je jasno - Sarah Palin vas ne more pustiti ravnodušnih. Foto: EPA
Nekateri jo ljubijo, drugi sovražijo, spet tretji se ji posmehujejo. A nekaj je jasno - Sarah Palin vas ne more pustiti ravnodušnih. Foto: EPA
Sarah Palin
S knjigo Going Rogue je zadela v polno, saj so njeni zapisi postali uspešnica. Foto: EPA

Nekdanja guvernerka Aljaske in republikanska podpredsedniška kandidatka ima med desničarskimi Američani še vedno ogromno podpore, na Facebooku pa ima kar 1,1 milijona prijateljev. Potem ko se je v 80. letih že preizkusila na televiziji, saj je občasno brala športne novice na lokalni aljaški televiziji, se bo zdaj ponovno pojavila na drugi strani zaslonov.

45-letna Palinova na Foxu ne bo imela svoje oddaje, ampak bo pripravljala redne politične komentarje in analize. Občasno naj bi tudi vodila posebno oddajo z naslovom Zgodbe o pravih Američanih, v katerih bo predstavljala ameriške junake na različnih področjih, kar je v skladu z njenimi izjavami v času volilne kampanje, ko je trdila, da njo in Johna McCaina, republikanskega predsedniškega kandidata, ko je bil tekmec Baracka Obame, podpirajo "pravi Američani".

Fox - poštena in uravnotežena televizija?
Ob podpisu večletne pogodbe s Foxom je Sarah Palin dejala, da bo "čudovito delati na televiziji, ki tako zelo ceni pošteno in uravnoteženo poročanje", kar bi lahko vzeli tudi kot precej sarkastično izjavo. Televizija Fox je bila pod administracijo Georgea Busha namreč izrazito provladna, zdaj, ko je v Beli hiši demokratski predsednik Barack Obama, pa je spet izrazito kritična do administracije. Ob spremembi tona pa je ohranila gesla, kot je "pošteno in uravnoteženo poročanje". Gledalci in ustvarjalci programa naj bi bili nad novo pridobitvijo navdušeni.

Politični strokovnjaki pa že napovedujejo, da bi najnovejša služba Palinove lahko imela tudi pretkano ozadje - z rednim pojavljanjem na televizijskih zaslonih želi ostati v zavesti in glavah Američanov in tako imeti več možnosti, če se bo leta 2012 odločila, da želi znova potrkati na vrata Bele hiše - a tokrat kar na vrata Ovalne pisarne.

Za orožje, proti splavu
Mati petih otrok - med njeno kandidaturo je veliko prahu dvignila novica, da je njena najstniška hči Bristol noseča -, je julija lani presenetljivo odstopila z mesta guvernerke Aljaske, še vedno pa buri duhove Američanov. Na socialni mreži Facebook, ki je njen glavni način komuniciranja, ima ogromno oboževalcev, njena knjiga o dogajanju med kampanjo Going Rogue pa je bila velika prodajna uspešnica.

Sebe je med kandidiranjem večkrat opisala kot "hokejsko mamo", zagovarjala pa je tudi vrtanje nafte na zaščitenem območju Arktike in umik severnih medvedov s seznama ogroženih živalskih vrst. Nasprotuje istospolnim partnerskim zvezam, splav pa je označila za "krutost". Je tudi zvesta članica ameriške strelske organizacije in verjame v pravico do nošenja orožja.