Jeff Bezos si je zaželel ogromne superjahte, naročilo je prevzela ladjedelnica v Alblasserdamu, ki se nahaja blizu Rotterdama. Tam pa so naleteli na težavo – na edini poti do morja namreč stoji zgodovinski rotterdamski most Koningshavenbrug, 40-metrov visoka ladja pa je previsoka, da bi zaplula pod njim.

Tako je izdelovalec plovila mestni svet prosil, da bi sredinski del jeklenega mosta odstranili in tako zanj naredili dovolj prostora. Vse stroške podviga naj bi pokril 57-letni ustanovitelj Amazona sam, ta je za novo pridobitev odštel kar 430 milijonov evrov. Odstranjevanja srednjega dela mostu, ki je prebivalcem Rotterdama znan pod imenom De Hef, se bodo tako lotili na začetku poletja, proces pa naj bi trajal nekaj tednov, poroča Guardian.

Nezadovoljni domačini: "Ta most imamo zelo radi"

Odločitev je nekatere domačine razjezila, saj je mestni svet obljubil, da se po prenovi leta 2017 mosta nikoli več ne bo dotaknil. Skrbi jih tudi, da se bo znamenitost, ki so jo postavili leta 1878, po poškodbah, ki jih je utrpela med drugo svetovno vojno, pri procesu poškodovala. "V Rotterdamu nimamo veliko zgodovinskih zgradb, veliko jih je bilo namreč izgubljenih med vojno, ta most imamo zelo radi," je dejal Ton Wesselink, predsednik skupnosti, ki se trudi za ohranitev zgodovinskih spomenikov Rotterdama.

Župan je kot odgovor na zaskrbljenost poudaril ekonomske prednosti izgradnje tovrstne jahte, saj je ta ustvarila veliko delovnih mest, pri mestni hiši pa so obljubili, da bo most potem spet prevzel trenutno obliko.