Jun Čuan. Foto: EPA
Jun Čuan. Foto: EPA

Skoraj pet let stari samec Jun Čuan in triletna samica Šin Bao sta v živalski vrt v San Diegu prispela konec junija iz kitajske gorate province Sečuan. Od takrat sta se navajala na novo okolje v ogradi brez obiskovalcev. Ti so ju zdaj lahko prvič videli. Nova prebivalca živalskega vrta so navdušeno sprejeli otroci s kapami v obliki pand in visoki predstavniki obeh držav, na sporedu so bili tudi tradicionalni kitajski plesi.

Šin Bao. Foto: EPA
Šin Bao. Foto: EPA

Guverner Kalifornije Gavin Newsom je tako 8. avgust v tej ameriški zvezni državi razglasil za dan pand. "Gre za nekaj veliko globljega in bogatejšega kot le za dve čudoviti pandi," je dejal in dodal, da gre za "praznovanje naše skupne človeškosti, stvari, ki nas povezujejo".

"Upamo, da bosta Kaliforniji in San Diegu prinesla srečo," je povedal kitajski veleposlanik v ZDA Šje Feng.

Šin Bao ima velik okrogel obraz in kosmata ušesa ter je "nežna, duhovita in introvertirana". "Nežnega in ljubkega" samca pande pa je mogoče prepoznati po dolgem, koničastem nosu, so pojasnili v živalskem vrtu. Njegova mati Džen Džen je bila četrti mladič pande, ki se je skotil leta 2007 v San Diegu in se leta 2010 vrnil na Kitajsko.

Leta 2010 je Kitajska odpoklicala dve pandi

Pande veljajo za simbol prijateljstva med Kitajsko in državami, v katere jih pošilja Peking. Že vrsto let obstaja diplomacija s pandami, ki jo Peking strateško uporablja tudi za ustvarjanje pozitivne podobe Kitajske in izkazovanje hvaležnosti za politične usluge. Vendar so črno-beli medvedi vedno le izposojeni in jih je treba vrniti na Kitajsko, tako kot mladiče, stare od dve do štiri leta, ki se skotijo v tujini.

ZDA so prvi pandi dobile leta 1972 po zgodovinskem obisku nekdanjega ameriškega predsednika Richarda Nixona v Pekingu. Leta 2010 pa je Kitajska po srečanju takratnega predsednika ZDA Baracka Obame z dalajlamo, ki ga Peking obravnava kot upornika, odpoklicala dve pandi.

Živalski vrt v San Diegu sicer že desetletja sodeluje s kitajskimi oblastmi, saj je leta 1996 prejel dve pandi, ki sta v ujetništvu imeli šest mladičev. Vse pande so v skladu s prejšnjimi dogovori leta 2019 vrnili na Kitajsko.