Sprva je šlo le za stereotipično šalo na račun ameriškega poznavanja evropske geografije: "Prepričan sem, da Američani ne poznajo imena te države," se je glasil zapis na Twitterju. Rdeča puščica je kazala na namišljeno državo, ki je "nastala" na Iberskem polotoku.

Avtor je deželo celo obarval zeleno, tako je nakazal, da je nova soseda Španije in Portugalske članica Evropske unije. Prvi šaljivci so se takoj pridružili: "Kdo pa ne pozna Listenbourga?"

Od objave 30. oktobra je šala nabrala več kot 100.000 všečkov, nekateri pa so se odločili, da nedolžno drezanje v Američane ponesejo na novo raven. Objave o resničnosti kraja so se kar vrstile, prvotno sliko s puščico je nadomestila satelitska, vrstila so se prva poročanja o dirki formule ena, VN Listenbourga in o vesoljskem programu države.

Vizumi, mednarodni odnosi in stran v spletni enciklopediji

Novi računi so preplavili Twitter. Notranje ministrstvo je začelo ponujati odgovore o vizumih, vodstvo države pa se je zavzelo za boljše mednarodne odnose.

Nastala je celo stran na spletni enciklopediji Wikipedija, kjer so si radovedni lahko prebrali vse o zgodovini "države". Stran so medtem že odstranili.

Zgodovinska dejstva so postala jasna, v resnici je kralj Listen XV. bil prvi "Sončni kralj," saj je v dvoboju za prestižni naziv premagal Ludvika XIV. Francoskega. Na uradnem spletnem mestu države pa je ob zvokih himne že plapolala rdeče-bela zastava, ki jo krasi mogočni zlati orel.

Povod v šalo

Prvotna objava je nastala kot posmeh nekaterim geografsko popolnoma zgrešenim novicam velikih ameriških medijev. Gigant CNN je tako leta 2005 Tolouse postavil v Švico, Strasbourg v Nemčijo, ukrajinsko pokrajino Donbas pa so leta 2014 v Pakistan. Po bombnem napadu na bostonskem maratonu, so leta 2013 čečenske osumljence zamenjali za češke, češki veleposlanik pa je moral takrat javnosti kar sam pojasnjevati razliko.