Klepetan in Malena. Foto: Ivica Galović/PIXSELL/BOBO
Klepetan in Malena. Foto: Ivica Galović/PIXSELL/BOBO

Dolgovrata ptica se vsako leto vznemiri, kadar čaka svojega ljubljenega, da se vrne iz daljne Afrike. Tudi tokrat je žalostno zrla v nebo nad Slavonijo, kamor so se vračale ptice z dolge poti, njenega Klepetana pa ni in ni bilo med njimi.

Od žalosti je tudi tokrat izgubila ves tek, nato pa je pernata gospa vendarle še enkrat dočakala sopotnika, ki mu je posvetila življenje.

Njen Klepetan je tudi letos preletel 13.000 kilometrov, vrnil se je utrujen in umazan od dolge poti, vendar je bila njegova prva skrb, da poskrbi za zdravje in udobje svoje najdražje.

Nenavadno hladno vreme za april imajo tudi naši južni sosedje in Klepetan se je takoj stisnil k Maleni, da bi ji bilo topleje, nato pa pridno začel prinašati vejice, da bi še bolj utrdila svoje gnezdo, v katerem njun skrbnik Stjepan Vokić že čez približno 10 dni pričakuje nova jajca, kot je hudomušno namignil hrvaškim medijem.

Oprostil ji je tudi skok čez plot

Vokić skrbi za Maleno od leta 1993, ko jo je našel ustreljeno z zlomljenim krilom v bližini vasi. Štorklja ni mogla več leteti, zato ji je zgradil gnezdo na strehi svoje hiše, čez zimo pa zanjo skrbi v toplem in zaprtem prostoru.

Sorodna novica Foto: Deset let staro in pol tone težko štorkljino gnezdo je na varnem

Klepetan je k njej v gnezdo prvič priletel spomladi 2002 in se potem z juga Afrike vračal vsako pomlad. Vokić je naštel že 66 potomcev, kot v vsakem pravem zakonu pa sta se morala tudi pernata zaljubljenca spopasti z vzponi in padci.

Leta 2017 je njune oboževalce pretresla afera. Zvesti štrk je pobesnel, ko se je z zamudo vrnil iz Afrike, svojo ljubljeno pa v lastnem gnezdu našel z drugim. Vsiljivca je nato po hudem boju, v katerem je bil tudi ranjen, le pregnal. "V svetu štorkelj so pravila jasna – dominira močnejši," pravijo hrvaški ornitologi.

Klepetan ji je prevaro nazadnje vseeno oprostil in zdaj še naprej skupaj pišeta nova poglavja ljubezenske zgodbe, ki jo kot kakšno telenovelo redno spremljajo številni Hrvati, o slavonskem paru štorkelj pa redno poročajo tudi številni tuji mediji.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL/BOBO
Foto: Ivica Galović/PIXSELL/BOBO