Orke so znane po tem, da lovijo v jatah. Foto: Reuters
Orke so znane po tem, da lovijo v jatah. Foto: Reuters

Znanstveniki so objavili nova spoznanja, ki potrjujejo, da orke lovijo velike bele morske pse. Objavili so posnetek iz morja Južnoafriške republike, v katerem kiti ubijalci uspešno pokončajo enega največjih plenilcev v morju. Raziskovalci predvidevajo, da so orke na lovu pozneje ubile še tri druge morske pse.

Alison Towner, poznavalka morskih psov akademije za morsko dinamiko v Gansbaaiju v Južnoafriški republiki je povedala, da tako vedenje še nikoli ni bilo opazovano od blizu, še posebej ne iz ptičje perspektive.

Po napadu morskih psov ni bilo videti več kot 45 dni

"Orke so visokointeligentne živali, ki lovijo v skupini, zaradi tega so tudi tako učinkoviti plenilci," je povedal strokovnjak za morske sesalce Simon Elwen. Za enega izmed kitov ubijalcev so znanstveniki že vedeli, da je uspešno ubil velikega belega morskega psa, vendar so bili dokazi o frekvenci takega dogajanja zelo omejeni. Avtorji študije so še zapisali, da so taki napadi očitno vse pogostejši, saj preostale štiri živali takega početja pred tem niso pokazale. Orke se namreč izjemno hitro učijo druga od druge, v tem primeru od živali, ki je že uspešno ubila morskega psa.

Morski psi so se z območja popolnoma umaknili, saj so v 45 dneh po napadu v širši okolici opazili le enega, čeprav so jih v preteklosti redno opažali tam. To dokazuje, da imajo tudi najkrvoločnejši plenilci nagon za pobeg.