Foto:
Foto:
Povprečna življenjska doba jazbečarja je kar nekaj let daljša od dogine, a odločitev za malega navihanca je vseeno cenejša.
Koder z lastniki prihaja na vsakoletno razstavo psov, Crufts.

Rezultati vsakoletne raziskave, ki so jo poimenovali Strošek s psom, so morda presenetljivi ob dejstvu, da za ta denar Britanci lahko kupijo luksuzni avtomobil ali pa se odpravijo na sanjsko križarjenje okoli sveta.

Neki zavarovalec domačih ljubljenčkov je postregel s podatkom, da je najdražji pes doga, ki v približno desetletni življenjski dobi lastnika olajša kar za približno 45.000 evrov.

Dogam sledijo rotvajlerji, okoli povprečja se gibljejo stroški za srednje velikega mešanca, dobro kupčijo pa naredijo tisti, ki se odločijo za pasmo jack russel, malega terierja, ki se mu lahko smejimo v nanizanki Frasier.

Še cenejše so verjetno najmanjše pasme, ni pa nujno, saj jim petični lastniki kupujejo celo dizajnerska oblačila, v katerih bi bile doge in rotvajlerji verjetno smešni.

Raziskavo so v Veliki Britaniji predstavili pred začetkom Cruftsa, najbolj čislane pasje razstave na svetu, ki se bo v četrtek začela v Birminghamu.

"Najlepše kosmatince si bo prišlo ogledat na tisoče ljudi. Veliko jih želi, da bi našli novega družinskega člana, vendar je to resna in dolgoročna obveznost, tudi finančna. Vsem bodočim lastnikom svetujemo, naj si vzamejo čas in razmislijo tudi, kakšnega psa si sploh lahko privoščijo," je povedala vodja zavarovalnice za hišne ljubljenčke.

In kako so Britanci prišli do teh številk? Anketirali so 2.000 lastnikov psov.