Restavracija, v kateri nikoli ne veste, koliko boste odšteli za kakšno hrano. Foto: Reuters
Restavracija, v kateri nikoli ne veste, koliko boste odšteli za kakšno hrano. Foto: Reuters

The Exchange Bar & Grill stoji v soseski Grammercy Park na Manhattnu, v kateri se različnih lokalov kar tre. Zato sta se lastnika odločila, da bo njun prostor nekaj posebnega - koliko kakšna stvar v določenem trenutku stane, bo lahko gost izvedel na elektronskem zaslonu nad šankom, podobno kot se na borzi pojavljajo vrednosti delnic.

Obiskovalci bodo lahko cene glede na priljubljenost določene jedi ali pijače premikali naenkrat za 25 centov navzgor ali navzdol, največkrat pa bo povpraševanje na trgu - ali pomanjkanje le tega - obrok zvišalo ali znižalo do dva dolarja.

Na primer, kozarec irskega piva Guinness ima osnovno ceno šest dolarjev. Če ga bodo gosti srkali v velikih količinah, bo cena "priplezala" do osmih dolarjev, hkrati pa se bo cena drugih podobnih pijač spustila, če pa zanimanja za ta hmeljni napitek ne bo, bo njegova vrednost padla na štiri dolarje.

Težko leto za newyorške lokale
Lastnika Levent Cakar in Damon Bae sta priznala, da gre pri "borzni" restavraciji bolj kot ne za trik, s katerim želita privabiti čim več gostov, bolj pa bosta vesela, če bodo Newyorčani iz lokala odšli s polnimi želodci in z nasmehi na licih. Restavracija bo vrata odprla prvega aprila.

New York, mesto, ki nikoli ne spi, ima okoli 23.000 restavracij, vsako leto pa se jih odpre na novo kar 4.400. Za večino izmed njih je bilo zelo slabo leto, saj si v času zaostrenih gospodarskih razmer mnogi Američani niso mogli privoščiti, da bi obrok pojedli v miru v restavraciji, ampak so se še pogosteje odločali za lokale s hitro prehrano in obrok vzeli v vrečki v pisarno ali domov.