Kralj velja za simbol enotnosti v državi, razdeljeni na flamsko govoreči sever in francosko govoreči jug, a kljub temu ni odporen proti kritikam. Foto: EPA
Kralj velja za simbol enotnosti v državi, razdeljeni na flamsko govoreči sever in francosko govoreči jug, a kljub temu ni odporen proti kritikam. Foto: EPA
Kralj Albert II. in kraljica Paola
Albert in Paola sta navajena življenja na veliki nogi. Foto: EPA

Nekdanji monarh se je julija poslovil od kraljevega prestola in vladanje prepustil svojemu sinu Filipu, kot glavni razlog pa je navedel slabo zdravje. Zdaj pa je spravil "na obrate" belgijsko vlado, poslance in prebivalce te države, ko je uradno zaprosil, naj dobi več davkoplačevalskega denarja, saj z "le" 923.000 evri "plače" letno težko shaja in komaj sproti poravnava račune.

Potarnal je, da ogrevanje gradu Belvedere v okolici Bruslja in stroški vzdrževanja jahte "požrejo" ogromno denarja. Pojasnil je namreč, da brez povišanja sredstev z ženo, kraljico Paolo, ne bo mogel na križarjenje po Sredozemlju s svojo 27-metrsko jahto.

"Niti centa več ne dobi"
Belgijski premier Elio Di Rupo je bil nad zahtevo ogorčen: "Albert II. ne bo dobil niti centa več. Vlada trenutno izvaja boleče ukrepe, s katerimi želi zmanjšati javno porabo, tako da naj se kraljeva družina malo zamisli. Ne bomo spreminjali odločitev, ki smo jih sprejeli pred časom." Potem ko je pred meseci izbruhnil škandal zaradi sumljivih davčnih poslov belgijske kraljeve družine, je vlada namreč sprejela nekaj sprememb, s katerimi je zožila seznam zdajšnjih in nekdanjih kronanih glav, ki so upravičene do državnega denarja, znižala pa jim je tudi višino sredstev, ki so jim namenjena. Di Rupo je zato dodal: "Tako jaz kot celotna vlada smo zelo zadovoljni s sprejetimi ukrepi, s katerimi smo omejili financiranje monarhije."

Navajen je bil na 11 milijonov letno
Tudi belgijska kraljeva družina je, podobno kot druge evropske monarhije, seveda precej premožna, a Albert je z umikom s krajlevega prestola izgubil tudi neposreden vpliv na upravljanje premoženja svoje rodbine. V več kot 20 letih kraljevanja je od države letno prejemal 11,5 milijona evrov neobdavčenih sredstev, s katerimi je skrbel za vzdrževanje celotne dinastije. "Albert II. je zelo razočaran nad odnosom države do njega, saj si ni predstavljal, da mu bo tako obrnila hrbet. Znašel se je v finančni stiski," je dejal neki družinski prijatelj.

Ima nezakonsko hčer?
A slabo zdravje ni bilo edini razlog, da je Albert postal prvi belgijski monarh, ki je prostovoljno kraljevanje prepustil potomcu. Tamkajšnji mediji so veliko pisali o seriji škandalov, povezanimi s sumljivimi finančnimi transakcijami, poleg tega pa se je moral na sodišču zagovarjati tudi zaradi domnevnega očetovstva, saj naj bi imel nezakonsko hčer.