Foto:
Foto:
Od ameriškega predsednika se je poslovilo veliko uglednih osebnosti.
Nekdanji veleposlanik ZDA Warren Zimmermann se je zavzemal za ohranitev Jugoslavije.
Marlon Brando je za sabo pustil velik filmski opus.
Lani je za vedno zapustil glasbeno sceno tudi Ray Charles.
Henri Cartier-Bresson z ženo, tudi fotografinjo, Martine Franck.
Marca Pantanija so pokopale droge.

Tako je v enem letu svet ostal brez vodje PLO-ja in palestinskega voditelja Jaserja Arafata, nekdanjega predsednika Združenih držav Amerike Ronalda Reagana, avstrijskega predsednika Thomasa Klestila, igralcev Marlona Branda in Christopherja Reeva - Supermana, pevca Raya Charlesa, umrli pa sta tudi pisateljici Susan Sontag in Francoise Sagan.

Umrlo je veliko politikov
V ameriškem zaporu v Iraku je umrl vodja Fronte za osvoboditev Palestine, Abu Abas, ki je odgovorna tudi za ugrabitev ladje Achille Lauro leta 1985. Smrt predsednika Združenih arabskih emiratov, šejka Zajeda bin Sultana Al Nahajana, ki je državo vodil od njenega nastanka leta 1971, je prizadela ljudstvo.

Nekdanji ameriški predsednik Ronald Reagan, prvi igralec v Beli hiši, je državo vodil med letoma 1981 in 1989. Pod njegovim vodstvom se je ameriško gospodarstvo razcvetelo, na Wall Streetu pa so nekateri vlagatelji čez noč obogateli. V tem času je na ulicah živelo veliko brezdomcev, ki so postali žrtve zmanjšanja socialnih programov.

Lani je umrl tudi zadnji ameriški veleposlanik v nekdanji Jugoslaviji Warren Zimmermann, ki je znan po prizadevanjih za ohranitev enotne države Jugoslavije.

Umrl je Fred La Rue, nekdanji svetovalec ameriškega predsednika Richarda Nixona, za katerega so menili, da je bil prav on tisti, ki je novinarjem izdal podatke, zaradi katerih je moral Nixon kasneje odstopiti.

Joe Cahill, nekdanji vodja Irske republikanske armade (Ira), ki so ga obsodili na smrt zaradi poboja 40 policistov, je v 84. letu starosti umrl v Belfastu.

Zapustil nas je Marlon Brando
Svet pa je ostal tudi brez nekaterih igralcev, ki so zaznamovali zgodovino filma. Tako je lani umrl Marlon Brando, najbolj znan po svoji vlogi v filmu Tramvaj poželenje, za vlogo Stanleyja Kowalskega si je prislužil prvo od osmih nominacij za oskarja. Igral je tudi v filmih Divjak, Julij Cezar, znan pa je tudi po vlogi mafijskega šefa Vita Corleoneja.

Z odra pa je za vedno odšel tudi Peter Ustinov, znan po svojih vlogah v gledališču in filmu.

Umrl je tudi Superman Christopher Reeve, ki je leta 1995 po padcu s konja ostal invalid. Poslovil se je tudi nekaterim manj znani Richard Marner, ki je igral v legendarni BBC-jevi seriji Allo, allo, nastopil pa je tudi v filmih Afriška kraljica in v enem od filmov o tajnem agentu Jamesu Bondu.

Oder zapustilo veliko glasbenikov
Lani je svoje oboževalce za vedno zapustil tudi glasbena legenda Ray Charles, ki je v svoji dolgoletni karieri prejel 12 grammyjev.

Umrl je Johnny Ramone, s pravim imenom John Cummings, kitarist in soustanovitelj legendarne punk skupine The Ramones.

Prav tako pa je nenadoma glasbeni oder zapustil tudi raper Ol' Dirty Bastard, eden od ustanoviteljev hiphop skupine Wu-Tang Clan.

V Saint-Tropezu je umrl francoski pevec Sasha Distel, ki je postal slaven zaradi zveze z divo Brigitte Bardot leta 1956. Največji njegov hit je bila pesem Scoubidou leta 1958.

Umrl je tudi Jerry Goldsmith, z oskarjem nagrajeni avtor filmske glasbe za film Planet opic, televizijske serije Zvezdne steze in Dr. Kildare.

Nikoli več ne bo pisal glasbe eden od velikih ameriških skladateljev - Elmer Bernstein, ki je napisal glasbo za filme Deset zapovedi, Sedmerica veličastnih in Veliki beg.

Fred Ebb, ki je prav tako preminil lani, je napisal besedila za broadwayjske muzikle Chicago in Cabaret in tudi pesem New York, New York, ki jo je čudovito zapel Frank Sinatra.

Brez animatorja pri Disneyu
Pri Walt Disneyju so ostali brez animatorja Franka Thomasa; pod njegovimi rokami so nastali hiti, kot so Snjeguljčica in sedem palčkov, Pinocchio in Bambi.

Ugledni fotografi za vedno odložili objektiv
Svet je ostal brez uglednih fotografov - Francoza Henrija Cartierja-Bressona, Carla Mydansa, Georgea Silka, Richarda Avedona in Eddiea Adamsa.

Umrla sta vohun in ujetnik
V preteklem letu je prijatelje in sorodnike zapustil tudi eden najboljših ameriških vohunov v času hladne vojne, Poljak Ryszard Kuklinski. Med leti 1972 in 1981 je Cii izročil več kot 35 tisoč tajnih dokumentov Varšavskega pakta. Umrl pa je tudi prvi registrirani ujetnik v nacističnem taborišču Auschwitz, Stanislaw Ryniak.

Pantani umrl zaradi kokaina
Lani je šport zaznamovala smrt italijanskega kolesarja Marca Pantanija, zmagovalca dirk Giro d'Italia in Tour de France, pa tudi smrt predsednika avtomobilske družbe Fiat Umberta Agnellija.

Med znanimi osebnostmi so lani pokopali še pisatelja Arthurja Haileyja in Susan Sontag, komika Rodneyjas Dangerfields, igralkoJanet Leigh in kraljico kozmetične industrije Estee Lauder.

Umrl Miloševićev sodnik

Preminil je tudi britanski sodnik Richard May, ki je prvi dve leti sojenja nekdanjemu predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću predsedoval sodišču v Haagu. Rusi so objokovali astronavta Andrijana Nikolajeva, ki je leta 1962 kot tretji človek potoval v vesolje. Krog znanstvenikov in raziskovalcev je pretresla smrt dveh znanstvenikov, »krivih« za odkritje strukture DNA - Francisa Cricka in Mauricea Wilkinsa.

Poslovila pa sta se tudi dva najstarejša človeka na svetu - 114-letni Španec Joan Ruidaveta Moll in 113-letni Američan Fred Hale.