Pretirane gneče prvi dan odprtja ni bilo. Foto: Rajka Vignjević Pupovac
Pretirane gneče prvi dan odprtja ni bilo. Foto: Rajka Vignjević Pupovac

Živalski vrt je, kot so zapisali na svoji spletni strani, odprt med 9. in 19. uro, a z določenimi omejitvami – po živalskem vrtu se tako za zdaj še ne bodo smeli sprehajati štirinožni prijatelji, poleg tega pa iz zaščitnih razlogov ostajajo za obiskovalce zaprti otroška igrišča, vivarij, notranji prostor slonice Gange, otroški živalski vrt, Kmečka bajta, pot mimo šimpanzov proti tigrom ter notranji prostor šimpanzov.

Kot je poročala Rajka Vignjević Pupovac (TV Slovenija), prvi dan odprtja gneče ni bilo, obiskovalci - večinoma so to bile družine z manjšimi otroki - pa so upoštevali pravila. Števila obiskovalcev niso omejili, kljub manjši ponudbi pa cen niso znižali - vstopnina tako tudi zdaj znaša 9 evrov za odrasle in 6 za otroke, je še sporočila.

"Vseskozi je treba vzdrževati medsebojno razdaljo najmanj dveh metrov, tako pred blagajno, sanitarijami in trgovino kot tudi na sprehodu po samem vrtu. Obiskovalci morate biti pozorni na higieno rok in kašlja. V ta namen smo na številna mesta postavili razkužilnike za roke," so zapisali v živalskem vrtu in dodali, naj obiskovalci k njim ne prihajajo bolni oz. s prehladnimi bolezenskimi znaki. "Obrazne maske so obvezne v notranjih prostorih, kot so sanitarije, ZOO-trgovina in ob domovanju šimpanzov, drugje pa priporočljive. Trgovina in okrepčevalnica bosta poslovali skladno s sprotnim sproščanjem ukrepov v RS," so še poudarili.

Živalski vrt spet odprl svoja vrata

Označili daljšo in krajšo krožno pot ogleda

Obiskovalce so ob tem prosili, naj obisk vrta izkoristijo za sprehod in opazovanje živali, "pri tem pa ne posedajte ali se v večjih skupinah zadržujete na enem prostoru". "Zato smo označili krožno smer ogleda, ki se je morate držati. Krajša pot poteka mimo zeber in slonice, daljša pa mimo medvedov v zgornji del živalskega vrta," so še navedli in dodali, da bodo zaposleni večkrat na dan poskrbeli za razkuževanje prostorov in površin, kjer prihaja do stika z obiskovalci, omogočili pa so tudi vstop in izhod iz živalskega vrta brez dotikanja vrat.

Označena je obvezna smer ogleda. Foto: Rajka Vignjević Pupovac
Označena je obvezna smer ogleda. Foto: Rajka Vignjević Pupovac

Primati bi lahko bili dovzetni za okužbe, zato previdno!

"Ker so za okužbe, ki bi jih lahko dobili od obiskovalcev, najbolj dovzetni primati, prosimo, da se v teh dneh brez izjem držite pravil, da se ne dotikate in ne hranite živali," so še opozorili in dodali, da tako lažje poskrbijo tudi, da bodo živali pojedle vse, kar potrebujejo in ničesar preveč. "To se je posebej izkazalo tudi v dneh, ko je bil živalski vrt zaprt, saj živali niso imele nikakršnih prebavnih težav. Nekatere, ki so bile bolj debelušne, npr. surikate, so shujšale na običajno težo in pojedle tudi tisti navadno manj okusen, a bolj zdrav del obroka," so pojasnili v zou Ljubljana in spomnili, da je za zdravje živali ključnega pomena uravnotežena hrana v ustreznih količinah, ki je pri nas predpisana, obroki pa se tudi tehtajo.

Hranjenja živali po urniku in izobraževalni programi sicer še nekaj časa ne bodo potekali. "Vas pa pričakujejo mala zebra Sanaa, mladič dvogrbe kamele Zaya, mladiči divje svinje, indijskega ježevca, mar, muflonov in kenguruja," so ob tem še zapisali v živalskem vrtu.