Do precej grotesknega prispevka prihaja v času, ko skušajo evropski voditelji ob ruskem pripiranju plinske pipice obupano poiskati alternativne vire energije.

V trenirko oblečen beloruski avtoritarni voditelj zveni v prispevku zelo vedro, ko s sekiro udriha po kupu drv. “Ne bomo pustili Evrope zmrzniti do smrti,” se šali Lukašenko v videoposnetku. “Pomagali jim bomo in morda nam bodo nekega dne pomagali tudi oni.”

Sorodna novica Zaradi plinske krize v Hannovru ugasnili gretje in toplo vodo

Zahod je proti Belorusiji uvedel številne sankcije tako zaradi njene podpore ruski invaziji v Ukrajini kot tudi zaradi zatrtja povolilnih protestov v Belorusiji leta 2020.

“Evropa v tem času ne more biti izbirčna, pomembno je, da ostanejo na toplem," je povedal v posnetku Lukašenko, ki ga pogosto označujejo za "zadnjega evropskega diktatorja".

Lukašenko je ekscentričen voditelj, ki mu malce bizarni TV-nastopi niso tuji: tako je denimo pred kamerami že pomagal dekletom pri spravilu pridelka ali pa igral hokej.

Med množičnimi protesti proti njegovi zmagi na volitvah leta 2020 je krožil nad množicami protestnikov v helikopterju, pri tem pa opletal z brzostrelko in protestnike oklical za "podgane".

Belorusija, ki meji na Ukrajino in Rusijo, podpira Moskvo pri njeni vojaški operaciji in ji posoja svoje ozemlje kot oporišče za ruske vojake. Evropa, ki je močno odvisna od ruskih energentov, se ob invaziji skuša osvoboditi od te več desetletne odvisnosti, a je postopek boleč.

Po celotni celini so cene energentov poskočile v nebo, evropske vlade pa pozivajo svoje državljane in podjetja, naj varčujejo z energijo.