Si je tudi na svetovnem gospodarskem forumu v Davosu po slušalkah 'spustil' Abbo? Foto: EPA
Si je tudi na svetovnem gospodarskem forumu v Davosu po slušalkah 'spustil' Abbo? Foto: EPA
Bjorn Again
Zasedba Bjorn Again je bila prepričljiva pri opisovanju nenavadnega koncerta.

Bjorn Again so poskrbeli za veliko vznemirjenje (in hihitanje) s trditvami, da so 22. januarja letos za pot iz Londona do bližine Moskve in enourni koncert v žep pospravili kar okoli 25.000 evrov - ki jim jih je plačal Kremelj. Zgodbo so potrdili vsi člani zasedbe, ki preigrava uspešnice švedske skupine iz 70. let.

Gostje skriti za zaveso
"Putin je celo vstal s stola in zaplesal, večkrat pa je navdušen zaklical: 'Bravo!'." Rusi - Putin in še okoli sedem ljudi, med katerimi je bila tudi ženska, so sedeli na kavču, skrivali pa so se za zaveso, tako da jih štirje člani Bjorn Again niso mogli videti. "A ko smo se dogovarjali za koncert, so nam odkrito dejali, kakšna družba bo zbrana tam. Teden pred koncertom so znova potrdili, da bomo igrali za Putina," je dejal menedžer.

"Zagotovo je bil na drugi strani Putin, stoodstotno," so zatrdili. "To je bilo najmanj številno občinstvo, pred katerim smo kadar koli nastopili. A vzdušje je bilo izjemno. Plesali so, vzklikali in ploskali. Putin pa je bil najbolj razgret," je dejala Aileen McLaughlin, ki v skupini oponaša plavolaso članico Abbe Agnetho Faltskog.

"Najbolj se je razživel med pesmijo Super Trouper. Med uspešnico Mamma Mia pa smo jih prosili, naj vsi dvignejo roke v zrak. To so tudi storili," je še dodala. Skupaj naj bi zapeli 15 skladb.

Nenavadne okoliščine nastopa
Podrobno so opisali tudi dogajanje pred nastopom. Iz Moskve so jih osem ur vozili z avtomobilom po zasneženi pokrajini in jih namestili v vojašnicam podobnih objektih. Jedli so skupaj z ruskimi vojaki. Nato so jih odpeljali v majhno gledališče, kjer so nastopili, gostje pa so bili skriti. Prepovedano jim je bilo tudi vsakršno pogovarjanje z njimi.

Beatli že, a tudi Abba?
Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je navedbe, da bi se premier udeležil takega koncerta, zanikal. Nekdanji ruski predsednik, ki je bil nekdanji KGB-jev vohun in ima tudi črni pas v judu, je tako v državi kot po svetu znan po svojem videzu "mačota", ki bi ga poplesavanje na lahkotne popskladbice precej omajalo.

Do zdaj ni bilo javno znano, da je Putin velik oboževalec Abbe, saj je nekoč dejal, da najraje posluša zasedbo The Beatles. Paula McCartneyja je nekoč celo gostil v Kremlju. Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev pa je znani oboževalec britanske rockzasedbe Deep Purple, ki je zaigrala tudi na prireditvi ob 15. obletnici naftnega velikana Gazprom.

A. P.