Sušenje las s sušilnikom jih poškoduje. Foto: Pixabay
Sušenje las s sušilnikom jih poškoduje. Foto: Pixabay

Ne glede na to, ali so lasje kratki, dolgi, ravni ali kodrasti, zahtevajo redno nego, ki vključuje umivanje, sušenje in česanje. Te številni velikokrat izpostavljajo tudi drugim postopkom, ki lase poškodujejo, med te spadajo tudi barvanje, ravnanje in kodranje las. Predvsem poleti so zaradi izpostavljenosti sonca in slani morski vodi izsušeni, brez leska, konice so razcepljene. V "prvotno, bleščeče stanje" naj bi lase povrnil balzam.

Zveza potrošnikov Slovenije je tokrat v laboratoriju preizkusila obljube proizvajalcev o učinkovitosti izdelkov iz najštevilčnejše skupine balzamov – tekoče balzame za spiranje. V laboratoriju so preizkusili, ali je po nanosu balzama, čigar glavna naloga je sicer, da olajša razčesavanje mokrih las, to dejansko lažje in če da, v kolikšni meri.

Vsak izdelek je pet dni preizkušalo 30 udeleženk. Foto: Pixabay
Vsak izdelek je pet dni preizkušalo 30 udeleženk. Foto: Pixabay

Da bi bili rezultati čim bolj podobni uporabi balzama doma, so za laboratorijski preizkus uporabili pramene pravih človeških las. Silo, ki je bila potrebna za razčesavanje opranih pramenov brez nanosa balzama in po nanosu, so izmerili s posebno napravo. Razen enega lahko vse preizkušene izdelke pohvalijo za učinkovitost, ker so olajšali česanje v laboratorijskih pogojih, ki so nadzorovani.

Ker pa doma ni vedno vse idealno, so balzame preizkusili še "na ljudeh". Na praktičnem delu testa je vsak izdelek pet dni preizkušalo 30 udeleženk, tega so prijele v neimenovani embalaži. S tem so želeli zagotoviti, da morebitna (ne)naklonjenost določeni blagovni znamki ali izdelku ni vplivala na oceno.

Večjih razlik med posameznimi izdelki niso zaznale, vsi so na tem delu preizkusa prejeli dobro skupno oceno. Rezultati pri razčesavanju niso bili tako bleščeči kot v laboratoriju, še vedno pa so vsem izdelkom pripisale dobro oceno. Zadovoljne so bile tudi s stanjem suhih las, saj so balzamom pripisale dobre ocene za sijaj in mehkobo las.

Vpliv na okolje: proizvajalci se ne morejo pohvaliti

V okviru tega dela testa so na Zvezi potrošnikov Slovenije preverili tudi sestavo kozmetičnih izdelkov. Na seznamu INCI preverijo prisotnost potencialno tveganih kemikalij, kot so endokrini motilci ali parabeni, prisotnost silikonov in mikroplastike. Večinoma slabše ocene za okoljski odtis so posledica prisotnosti potencialnih alergenov in silikonov. Zadnji so pogosta sestavina šamponov, balzamov in tudi drugih izdelkov za lase, saj poskrbijo za glajenje površine las in dodajanje sijaja.

O tem, ali silikoni obtežijo lase ali ne, že vrsto let potekajo vroče razprave. Potrošniške organizacije so pred desetletji sicer preverjale, ali silikoni ostajajo na laseh, takrat tega s testi niso potrdile, zato takšnih meritev ne opravljajo več. So pa silikoni zagotovo problematični, saj se ne razgrajujejo in se nalagajo v okolju. Našli so jih v približno polovici preizkušenih izdelkov.

Dimethicone, kemikalija, ki jo potrošniške organizacije uvrščajo med mikroplastiko, je bila v štirih izdelkih. Gre za zelo pogosto sestavino kozmetičnih izdelkov, poskrbela naj bi za zaščito kože, lasem dajala sijaj in omogočala lažje razčesavanje, v redkih primerih pa lahko povzroči rahlo srbenje ali pekoč občutek.

 Vsakodnevno umivanje las ne poškoduje. Foto: Pixabay
Vsakodnevno umivanje las ne poškoduje. Foto: Pixabay

Čeprav še ni dokazov o neposrednem negativnem vplivu mikroplastike na naše zdravje in naravo, menijo, da prisotnost te skupine kemikalij v kozmetičnih izdelkih ni zaželena, zato so izdelke, ki vsebujejo mikroplastiko, kaznovali z odvzemom točk (vpliv prisotnosti mikroplastike na končno oceno je 0,5 odstotka).

Nobeden izmed izdelkov na testu ne vsebuje klasificiranih hormonskih motilcev, le dva sta bila brez alergenih dišav, ki jih je treba posebej označiti. En balzam je vseboval pogost alergen methylisothiazolinone, ki ga v kozmetiki uporabljajo kot konzervans. Zaradi visoke stopnje alergenosti je prepovedan v izdelkih, ki jih ne spiramo s kože.

Pogledali so tudi, iz kakšnega materiala je izdelana embalaža in ali jo je mogoče reciklirati.
Izmerili so tudi količino neporabljenega izdelka v embalaži. Pri dveh je v embalaži ostalo 17,7 oziroma 12,2 odstotka balzama. Najmanj ga je ostalo pri enem izdelku, le 1,45 odstotka.

Za lepše lase

Ob rezultatih raziskave so na Zvezi potrošnikov Slovenije zbrali tudi nekaj nasvetov za lepše lase. Vsakodnevno umivanje las ne poškoduje, v tem primeru pa ni potrebno dvakratno šamponiranje.

Priporočeno je omejevanje sušenja s sušilnikom za lase, predvsem poleti jih je bolje posušiti samo na zraku. Obenem ni priporočljivo pretirano oblikovanje las s kodralnikom in ravnalnikom. Za barvane ali trajno nakodrane lase sta rešitev balzam in maske za lase.

Striženje las, s čimer se prepreči cepljenje konic, priporočajo vsakih šest do osem tednov. Pri česanju je bolje uporabljati glavnik s "širokimi" zobmi, namesto vlečenja las je pomembno, da se lasje češejo nežno. Ker tesno spenjanje z elastiko ali lasnico lahko povzroči lomljenje las, je priporočljivo, da se jih pogosteje nosi spuščene, če pa so že speti v čop, naj bo ta ohlapen.