Angela se je po združitvi dobro prilagodila in tako postala prva nemška kanclerka. Foto: EPA
Angela se je po združitvi dobro prilagodila in tako postala prva nemška kanclerka. Foto: EPA

"Predvidevala sem, da se bo nekaj zgodilo, in na televiziji sem slišala napovedi, da se bodo odprle meje," je povedala kanclerka. Dodala je, da je bil ravno četrtek in četrtek je bil njen dan za savno, zato je tja tudi šla.

Po vroči sprostitivi se je s prijateljem odpravila še na hladno pivo. Ko sta zapustila bar, sta se znašla v ogromni množici, ki se je zgrinjala proti zahodnemu Berlinu. Naslednji dan se je Angela s sestro odpravila v znano veleblagovnico KaDeWe na zahodni strani, ki je imela vse, česar je Merklovi primanjkovalo na "domači" vzhodni strani.

V politiko šele po združitvi
Takrat 35-letna raziskovalka pravi, da se v politiko ni vpletala do padca berlinskega zidu in je že od otroštva imela kritičen pogled na sistem. Po združitvi Zvezne republike Nemčije (ZRN) in Nemške demokratične republike (NDR) leta 1990 se je pridružila krščanskim demokratom in osvojila sedež v parlamentu Vzhodne Nemčije. Tako se je začelo njeno potovanje, ki jo je pripeljalo do izvolitve za prvo nemško kanclerko.

Kot je dejala, se vsi niso znali tako dobro prilagoditi. "V NDR-ju smo poznali pritisk nacizma, nato komunizma. Vse to ne more izginiti z enim samim zamahom. Za veliko ljudi se je bilo nemogoče naučiti nekaj drugega v le eni noči," je poudarila in dodala, da se lahko arogantnost številnih Nemcev z zahoda občuti še danes.