Želvja bolnišnica ob Jadranu

V Jadranskem morju živi okrog 75.000 želv vrste glavata kareta. Na območju med Istro in Benetkami jih je od pet do sedem tisoč. Toda na žalost so želve pogosto žrtve kočarjenja, trnkov in propelerjev. Poškodovanim živalim pomagajo tudi v kraju Marina di Ravenna, kjer deluje center za rehabilitacijo živali, ki po nesreči zaidejo v ribiške mreže ali dobijo poškodbe.

"Vse prinesene živali vsaj rentgensko pregledamo in jim preiščemo kri. Za resne primere so potrebne posebne terapije, kot so magnetna resonanca, računalniška tomografija in ultrazvok," je dejal Simone D'Acunto, direktor ustanove CESTHA, ki bi jo lahko oklicali za morsko bolnišnico, kjer se znajdejo predvsem želve. Dodal je sicer, da je zdravniški protokol za vsakega posameznika precej drag.

V pomoč tudi 3D-tiskalnik

Mnoge želve trpijo za pljučno embolijo, saj jih ribiči z mrežami prehitro potegnejo na površje. Velikokrat morajo s kirurškim posegom odstranjevati trnke, imeli pa so tudi primer, ko so našli želvo s presekanim oklepom, rana pa je bila tako globoka, da je vplivala tudi na pljuča.

"Domislili smo se, da bi oklep izdelali s 3D-tiskalnikom. Najprej smo z laserskim čitalnikom naredili relief, da smo pokrov prilagodili oklepu, ustvarili nekakšen mehurček, da bi preprečili, da rana pride v stik z vodo," je še obrazložil D'Acunto in poudaril, da sta pri procesu pomagala interdisciplinarno znanje in tehnološki napredek.

V ribiške mreže se sicer ujamejo tudi morski konjički

Ozdravljene živali vračajo v morje s platform za črpanje plina daleč od obale. Po besedah strokovnjakov je to idealno mesto. "Na tem območju je lovljenje z vlečno mrežo prepovedano in ribiči ne smejo loviti. Prvih nekaj deset kilometrov živali torej ščitijo v tem zaščitenem območju," je povedala morska biologinja pri ustanovi CESTHA Linda Albonetti.

V ribiške mreže se sicer ujamejo tudi morski konjički. "Ribiči iz ravenske marine, ki z nami sodelujejo na projektu morskih konjičkov, jih na barki dajo v posode z vodo in nam jih prinesejo, da jih pozdravimo," je še pojasnila Albonetti in dodala, da morske konjičke pozneje na zaščitenih območjih spustijo v divjino.

Podobna "bolnišnica za ranjene želve" deluje tudi na jugu italijanskega Jadrana, v Bariju.