Vse samice, zajete v raziskavi, so bile breje. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA
Vse samice, zajete v raziskavi, so bile breje. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA

Omenjeno testno skupino morskih psov so znanstveniki izbrali zato, ker vse svoje življenje preživijo v obalnih habitatih in so zato verjetno izpostavljeni onesnaženju, ki ga povzročajo ljudje.

Koncentracija kokaina je bila tudi do stokrat večja od tistih, ki so jih v preteklosti zaznali pri drugih morskih živalih. Raziskava, ki jo je izvedla fundacija Oswaldo Cruz, je prva, ki je odkrila vsebnost kokaina v morskih psih.

Strokovnjaki menijo, da prodira kokain v vode iz laboratorijev na črno, kjer izdelujejo mamila, ali pa z izločki uživalcev mamil, poroča BBC. Vir bi bile lahko tudi pošiljke kokaina, ki jih na morju izgubijo ali odvržejo prekupčevalci, čeprav je to manj verjetno, pravijo.

Sara Novais, morska toksikologinja na Centru za morske in okoljske znanosti Politehnične univerze v Leirii na Portugalskem, je za revijo Science povedala, da so izsledki raziskave "zelo pomembni in skrb vzbujajoči".

Vse samice, zajete v raziskavi, so bile breje, a posledice izpostavljenosti kokainu za plodove niso znane, pravijo strokovnjaki.

Da bi ugotovili, ali kokain spreminja vedenje morskih psov, bi bile potrebne dodatne raziskave, so pa raziskave v preteklosti pokazale, da imajo mamila na živali najverjetneje podoben učinek kot na ljudi.