Veliko zmagoslavje ob vrnitvi Mika Perhama v domovino. Foto: Reuters
Veliko zmagoslavje ob vrnitvi Mika Perhama v domovino. Foto: Reuters
Mike Perham
"Ne morem verjeti, uspelo mi je. Izpolnil sem svoje sanje," je dejal Mike Perham. Foto: timesonline.co.uk
LAure Dekker
Laura se sicer namerava na pot odpraviti že 1. septembra, zaradi česar je socialna služba zahtevala, da naj dekle, če sodišče ne bo razsodilo v tožbi, začasno namestijo v skrbniškem domu. Foto: EPA

Mike Perham je v četrtek po 45.000 prejadranih kilometrih in devetmesečni dogodivščini znova stopil na trdna tla. S 15-metrsko jadrnico z imenom Tottalymoney.com, ki je poimenovana po svojem pokrovitelju, je priplul v Cornwall na jugu Anglije. Na jadrnici je bil ves čas sam, od časa do časa pa se je ustavil v kakšnem pristanišču, kjer so mu pomagali pri manjših popravilih plovila.

Ob prihodu na rodno zemljo je bil seveda presrečen: "Ne morem verjeti, uspelo mi je. Izpolnil sem svoje sanje! Najtežje je zagotovo biti sam, saj pogrešaš starše in prijatelje, hkrati pa se zavedaš, da ti ne bo nihče priskočil na pomoč, če se ti kaj zgodi."

Rekorderjev kar ne zmanjka
Mladenič se je na pot odpravil 18. novembra lani še kot 16-letnik in rojstni dan praznoval nekje v širjavah Indijskega oceana. Z uspešno zadanim ciljem je prevzel rekord najmlajšega jadralca, ki je obplul svet, Američanu Zacu Sunderlandu, ki mu je tak dosežek uspel julija. Zanimivo, da sta se Mike in Zac med postankom v Cape Townu v Južnoafriški republiki celo srečala, prav tako pa je imel Mike na poti priložnost spoznati 75-letnega Japonca Minoruja Saita, ki je postal najstarejši jadralec, ki se je sam odpravil okoli zemeljske oble.

Kljub rosnim letom bi lahko rekli, da je Mike že star "morski volk". Že pri 14 letih je namreč postal najmlajši človek, ki mu je uspelo samemu prepluti Atlantski ocean.

Želja se ji še ne bo uresničila
Medtem ko je 17-letniku uspelo obpluti svet, se komaj 13-letni Nizozemki želja ni uresničila. Na Nizozemskem je veliko prahu dvignila zgodba Laure Dekker, ki si je zaželela na samostojno pot z jadrnico okoli sveta. Deklico sta starša podprla in sta celo zaprosila šolo, da ji omogoči dveletno odsotnost, šolanje pa bi spremljala prek spleta. Šola je to prošnjo zavrnila, vendar so starši vseeno napovedali, da bodo hčerki omogočili izpolnitev njene želje. V primer se je vmešala socialna služba, ki je vložila tožbo zoper Laurine starše.

Laura se je na pot okoli sveta želela odpraviti 1. septembra, a se to ne bo zgodilo, saj je sodišče sprejelo odločitev, da Laurini starši dva meseca ne smejo sprejemati odločitev o njenem življenju. Med tem bo Laura morala opraviti psihološke teste, s pomočjo katerih bo psiholog določil, ali je Laura sposobna sama obpluti svet.

Dekličina želja je sicer izzvala veliko prahu - medtem ko nekateri menijo, da je deklica premlada za takšno nevarno potovanje, so drugi mnenja, da je Laura sposobna obpluti svet, saj se je rodila na ladji in tako kot njena starša zmore sama oditi na samostojno pot z jadrnico okoli sveta.