Tekmovanje
Tekmovanje "debelih medvedov" poteka vsako leto v parku Katmai. Foto: AP

Letošnja zmagovalka "tedna debelih medvedov", ki poteka v narodnem parku Katmai po zimskem spancu medvedov, je postala medvedka po imenu Grazer, ki je v finalu s 108.321 proti 23.134 točkam gladko ugnala drugouvrščenega Chunka.

Sorodna novica V divjino. Na Aljasko. (1. del)

Prek spletne strani explore.org je glasovalo rekordnih 1,3 milijona ljudi iz sto različnih držav, ki so celo poletje v živo spremljali medvede, kako se mastijo z lososi v aljaških rekah. Vsak teden so glasovali za svojega favorita, dokler se izbor ni zožil na zadnja dva.

Kot piše na spletni strani parka Katmai, je Grazer ena najdebelejših medvedk, ki je kadar koli lovila losose v reki Brooks. Predstavniki parka jo označujejo za "eno najboljših ribičev" v Katmaiu, ki lovi losose po različnih odsekih reke ne glede na to, ali je dan ali noč.

Grazer je sicer ena od 2.200 rjavih medvedov v parku Katmai in slovi kot prava zaščitniška mama medvedka, ki v skrbi za svoje mladiče napada celo odrasle medvedje samce.

Letošnje tekmovanje je bilo sicer skoraj do zadnjega ogroženo, saj so morali organizatorji čakati na glasovanje v ameriškem kongresu glede financiranja zvezne vlade konec septembra.

Če se kongresnikom ne bi uspelo dogovoriti, bi to pomenilo popolno prekinitev delovanja vlade, vključno z narodnimi parki, kar pomeni, da bi odpadlo tudi vsakoletno tekmovanje debelih medvedov.