Foto: BoBo/Nik Bertoncelj
Foto: BoBo/Nik Bertoncelj
Foto: BoBo/Nik Bertoncelj
Foto: BoBo/Nik Bertoncelj

Srečanje na jezerski promenadi se je začelo ob 10. uri, skupinski nastop pa se je odvil opoldne. Takrat je bilo mogoče slišati zvoke več kot 360 harmonik.

Sledili so nastopi posameznih skupin, povorka in koncert ansambla Gorenjski kvintet.

Srečanje na Bledu se je začelo že v soboto, ko je v festivalni dvorani potekalo tekmovanje za zlato harmoniko. Gre za tradicionalno gorenjsko tekmovanje harmonikarjev v igranju na diatonično harmoniko, ki je kar 30 let potekalo v Besnici. Tekmovanje Zlata harmonika Bled, ki je hkrati predizbor za novembrsko državno tekmovanje, se vključuje v praznovanje svetovnega dneva harmonike, ki ga od leta 2009 zaznamujemo vsako leto 6. maja.

Harmonikarji ob Blejskem jezeru

Viteški izzivi za uvod srednjeveških dnevov
Prav tako kot ob jezeru je bilo včeraj pestro tudi pod Blejskim gradom. Zavod za kulturo Bled je namreč letošnje, že 15. Srednjeveške dneve, ki tradicionalno potekajo v juniju, razširil še na maj. Nedeljski prvi dogodek je bil namenjen viteškim izzivom.

Naslednjo nedeljo bo dogodek v taboru pod gradom posvečen damam, da si izmenjajo tisoč in eno skrivnost, s katerimi so nekdaj omrežile viteze in jih celo pognale v vojne. Dame se bodo ta dan na Blejskem gradu lahko naučile nagovoriti svoje čute skozi makrame pletenje, poslikavo s kano, spoznavanje kristalov in različnih tinktur, za konec pa bodo lahko pogledale še, kaj jim napoveduje usoda.

Nedelja, 28. maja, bo posebej namenjena otrokom. Kot so zapisali v Zavodu za kulturo Bled, namreč grof Lambergar v goste rad vabi plemiče in viteze s spremstvom od blizu in daleč, ampak pogovori med njimi velikokrat postanejo preresni in dolgočasni, zato je tokrat grajskemu dvornemu norčku dal nalogo, naj skliče vse igrive in nagajive otroke. Ti se bodo učili glasnega smeha, smešnega oponašanja, zmedenega risanja in napetega pripovedovanja zgodb.

Vrhunec Srednjeveških dni bo 3. in 4. junija. Takrat se bo Blejski grad spremenil v prizorišče srednjeveških sprejemov, plesov in prikazov mečevanja. Na srednjeveški tržnici pod gradom bodo svoje umetelno znanje prikazali rokodelci, Lambergerjeva vojska pa se bo v taboru pod gradom urila v spretnostih mečevanja, metanja srednjeveškega orožja in streljanja z lokom.