Vsakdo je lahko skakalec. Foto: Marko Delbello Ocepek
Vsakdo je lahko skakalec. Foto: Marko Delbello Ocepek

Drugi Flight Fest, tekma v smučarskih skokih za "civiliste," je potrdil, da lahko vsak smučar po zgolj enem treningu varno skoči na skakalnicah do 60 metrov. Po četrtkovem teku na Rožniku se je tridnevni Festival Mostec včeraj prelevil v smučarskega. Ugodno petkovo vreme je na drugi Flight Fest v skakalnem centru Ilirija pritegnilo lepo število glasnih navijačev, organizatorje pa veseli, da se je število "amaterskih orlov," ki so se na treningu in tekmi preizkusili v vratolomnem športu, od lanskega leta potrojilo.

Tudi glasni navijači so skakalcem prinašali točke. Foto: Marko Delbello Ocepek
Tudi glasni navijači so skakalcem prinašali točke. Foto: Marko Delbello Ocepek

"Veseli me, da se je ideja prijela. Številni ljubitelji smučarskih skokov želijo doživeti to izkušnjo, pa doslej niso imeli priložnosti, da to naredijo organizirano in varno, s pomočjo vrhunskih trenerjev in skakalcev. Zanimanje za treninge se je letos potrojilo, tekmovalo je tudi nekaj lanskih povratnikov, in vse je teklo gladko," je povedal idejni vodja FlightFesta, Aleš Prestorter. Obenem je poudaril, da je cilj projekta predvsem zabava, obenem pa tudi rekreacija in promocija smučarskih skokov.

Na tekmi, kjer zmagovalca odloči seštevek točk, ki jih tekmovalci nabirajo s samo izvedbo skokov, zabavno obleko in glasnostjo kluba navijačev, je letos slavil Jan Golob, drugi je bil Tine Bogataj (sicer brat dvakratne olimpijske prvakinje Urše Bogataj), tretji pa Luka Pančur. Tekmovalce so letos ocenjevali svetovni mladinski prvak Maksim Bartolj, srebrni olimpijec Lovro Kos in najboljša slovenska nordijska kombinatorka Ema Kos.

Veliko pozornosti pa je na letošnji tekmi pritegnil tudi pred kratkim upokojeni kolesar Kristijan Koren, nekdanji državni prvak v cestni dirki. Kristijan je povedal, da ima rad take izzive: "Zakaj pa ne? Če je lahko Primož Roglič prestopil med kolesarje, potem lahko tudi jaz med smučarske skakalce. Konec koncev, če tukaj padeš, si sam na travi, v kolesarstvu imaš na asfaltu in v skupini ob tem manj nadzora," se je pošalil Kristijan in dodal, da so mu pri skokih pomagali profesionalci: "Preprosto in varno. Po ogrevanju in treh spustih po hrbtišču sem že skakal na 20-metrski skakalnici in ja, vse skupaj je zelo zanimiva in zabavna izkušnja." Po tekmi sta gledalce zabavali skupini Mambo Kings in Polet, številni pa so dogodek izkoristili za dopolnjevanje zbirke avtogramov.

Tudi
Tudi "športna oblačila" so bila pomembna. Foto: Marko Delbello Ocepek

Skakalce čaka še Revija skokov za dober namen

Na tradicionalni dobrodelni Reviji skokov na ljubljanskem Mostecu so se ob sedemnajstih pomerili še najboljši slovenski orli. Z zbranimi sredstvi bodo organizatorji priredili štiridnevni tabor v Planici za mlade upe slovenskih smučarskih skokov. Metre za dober namen bodo nabirali tudi Lovro Kos, Timi Zajc, Žak Mogel, Žiga Jelar, Nika Vodan, Katra Komar in Taja Bodlaj.