Na Japonskem vsako leto praznujejo dan spoštovanja starejših. Na lanskem so med drugim telovadili z lesenimi utežmi. Foto: Reuters
Na Japonskem vsako leto praznujejo dan spoštovanja starejših. Na lanskem so med drugim telovadili z lesenimi utežmi. Foto: Reuters

Najstarejša Japonka je 116-letna Nabi Tadžima z otoka Kikai v prefekturi Kagošima, najstarejši Japonec pa je 112-letni Masamicu Jošida iz Tokia.

Leta 1963, ko je japonsko ministrstvo za zdravje začelo spremljati statistiko, je v deželi vzhajajočega sonca živelo le 153 stoletnikov. Leta 1998 je njihovo število preseglo 10.000, od leta 2007, ko so jih našteli 32.295, pa se je število stoletnikov več kot podvojilo. Njihovo število je rekordno visoko že 46. leto zapored.

Japonske oblasti povečanje števila stoletnikov pripisujejo vse večji ozaveščenosti glede skrbi za zdravje in napredni medicinski tehnologiji.

Japonska se zaradi hitro starajočega se prebivalstva in nizke stopnje rodnosti spopada z vse večjim demografskim bremenom. Mnogi očitajo vladi, da je za rešitev te težave storila bore malo. Leta 2060 bo po pričakovanjih 40 odstotkov prebivalcev te otoške države starejših od 65 let.

Vsak tretji ponedeljek v septembru Japonci praznujejo dan spoštovanja starejših, ki bo letos 19. septembra. Že od leta 1963 pa japonska vlada vsakemu državljanu, ki doseže častitljivih 100, podari spominski srebrn kozarec za sake.