Že ko so razkrili nominirance za Ptico leta, je mnoge razjezilo, da se je med ptiči znašel endemični dolgorepi netopir ali Pekapeka-tou-roa (njegovo latinsko ime je Chalinolobus tuberculatus). Organizatorji so se za to potezo odločili, da bi opozorili nanj kot kritično ogroženo živalsko vrsto. Njegov obstoj je zaradi krčenja habitata namreč izjemno ogrožen.

Ogorčeni ljubitelji ptic so na Twitterju spletni izbor označili za totalno farso in ukradene volitve Ptica (izbor je za tamkajšnje prebivalce skoraj tako pomembno kot kakšne volitve), saj je zmagal sesalec. Nekateri pa so na družbenih omrežjih zapisali, da je bila to nujna zmaga za netopirja po slabem slovesu, ki si ga je pridobil z izbruhom pandemije novega koronavirusa (na začetku se je ugibalo, ali ni virus na človeka preskočil ravno z omenjenih letečih sesalcev).

Iz okoljevarstvene organizacije Forest & Bird, ki organizira tekmovanje, so sporočili, da netopirja niso uvrstili na seznam nominirancev, ker so želeli izboljšati njegovo podobo. Z zamislijo o kandidaturi drugih živalskih vrst na tekmovanju za ptico leta so se poigravali že nekaj časa, letos pa so se za to odločili, ker je "naš edini endemični kopenski sesalec v hudih težavah", je povedala tiskovna predstavnica Laura Keown. Dodala je, da je "glas za netopirje tudi glas za nadzor plenilcev, obnovo habitatov in podnebne ukrepe za zaščito naših netopirjev in njihovih pernatih prijateljev".

V spletnem izboru, s katerim želijo opozoriti na ogrožene vrste ptic na Novi Zelandiji, je glas oddalo več kot 56.700 tamkajšnjih prebivalcev, netopir je prejel več kot 7000 glasov, na drugo mesto se je s 4000 glasovi uvrstil lanski zmagovalec kakapo.