Za bolj ljubeča slovesa predlagajo parkirišče. Foto: AP
Za bolj ljubeča slovesa predlagajo parkirišče. Foto: AP

Nova triminutna časovna omejitev, na katero opozarjajo znaki pred terminalom, je namenjena nemotenemu pretoku avtomobilov in s tem preprečevanju prometnih zastojev na preurejenem prostoru pred vhodom na letališče, kjer avtomobili lahko odložijo oziroma sprejmejo potnike. To območje je torej namenjena "hitremu slovesu", poroča AP.

Izvršni direktor Dan De Bono meni, da so tri minute "dovolj časa, da se ustavite, se poslovite od svojih najdražjih in odpeljete". Obenem je po njegovih besedah 20-sekundni objem dovolj dolg, da se "sprostita hormona oksitocin in serotonin, ki krepita dobro počutje", daljši objemi pa so za ljudi že "nerodni". Časovna omejitev je po njegovo tudi lepši način za: "Podvizajte se!"

Območje za
Območje za "hitro slovo". Foto: AP

Potnikom sicer ni treba po nepotrebnem skrbeti glede sistema nadzora in kaznovanja. "Nimamo policije za objeme," je zagotovil De Bono. Obiskovalce namesto tega lahko prosijo, da svoje dolgotrajne ljubeče objeme prestavijo na parkirišče, kjer se lahko brezplačno crkljajo do 15 minut.

"Obtožili so nas, da s tem kršimo temeljne človekove pravice"

Po besedah izvršnega direktorja Dana De Bona so znaki polarizirali uporabnike družbenih omrežij. Nekateri so zgroženi nad tem, da si drznejo omejiti, kako dolgo se nekdo objema. "Obtožili so nas, da s tem kršimo temeljne človekove pravice," je dejal in dodal, da so drugi sicer pozdravili spremembo.

Znaki na letališči, ki oskrbuje mesto s 135.000 prebivalci na Južnem otoku Nove Zelandije, so bili mišljeni kot alternativa tistim na drugih letališčih, ki opozarjajo na oklenitev avtomobilskih gum v lisice ali globe za voznike, ki parkirajo na območjih "drop-off". Nekateri v Veliki Britaniji so uvedli pristojbine za vse, ki zapeljejo na to območje, ne glede na to, koliko časa se zadržijo.