Foto:
Foto:
Mačke so najbolj učinkovite pri lovljenju miši.

Da so štirinožne živali uslužbenke ministrstva, je pokazal vpogled v arhive, po novem zakonu je namreč mogoč vpogled v tovrstne dokumente.

Tako so našli podatek, da je že leta 1929 blagajnik ministrstva odobril sredstva za vzdrževanje mačke za boj proti podganam in majhnim glodalcem. Takrat je vzdrževanje mačke stalo blagajno en peni na dan.

Prvi omenjeni zaposleni maček se je imenoval Peter, svoje delo pa je opravljal tako dobro, da so mu po treh letih kar za šestkrat povečali sredstva za vzdrževanje. Leta 1946, ko je Peter dopolnil 17 let, pa so odgovorni podvomili o njegovi učinkovitosti in so ga dali uspavati.

Njegov naslednik z imenom Peter II. je bil celo tako priljubljen, da se je pojavil na televizijskih zaslonih. Eden od oboževalcev mu je želel podariti ovratnico, ko pa je zaprosil za mere mačka, je bil odgovor ministrstva jasen. Uslužbenci ne smejo prejemati daril in tako je Peter kot eden izmed njih ostal brez nje. Tudi Peter II. je dočakal visoko starost, uspavali so ga pri 16 letih.

Drugega Petra je nasledila muca Peta. Čeprav se je osebje pritožilo, da je Peta lena, je niso odpustili, dobila je celo diplomatski status. Po letu 1976 pa se je upokojila in stara leta preživela na domu enega izmed članov osebja.