Prva slepa barbika. Foto: Mattel
Prva slepa barbika. Foto: Mattel

Iz ameriškega podjetja igrač so sporočili, da so lutko ustvarili v prizadevanju, da bi bili slepi in slabovidni otroci bolj zastopani v družbi. "Zavedamo se, da je Barbie več kot samo lutka, predstavlja izraz in lahko ustvarja občutek pripadanja," je povedala podpredsednica podjetja Krista Berger.

Podjetje je lutko razvilo v sodelovanju z Ameriško fundacijo za slepe. Potem ko so lutko stestirali pri slepih in slabovidnih otrocih, so se odločili, da barbiko oblečejo v oblačila z bolj grobo tkanimi detajli, vključno z rožnato satenasto majico in vijolično krilo iz tila. Detajli, kot je elastični trak pri krilu, pa so izdelani tako, da lahko otroci lutko lažje oblečejo, poroča Guardian. Lutka drži v roki belo-rdečo palico za slepe.

Sorodna novica Del Barbie sveta je postala tudi barbika z Downovim sindromom

Dostopnejša je tudi embalaža in ima med drugim na sprednji strani izpisan napis "Barbie" v Braillovi pisavi.

Lucy Edwards, aktivistka za invalidne osebe in voditeljica, ki je slepa in je nastopila v oglasu za novo lutko Barbie, je povedala, da ji lansiranje slepe lutke "pomeni vse". "Kot najstnica sem se počutila izolirano, ker sem izgubila svoj vid in nisem imela vzornic, ki bi bile videti kot jaz. Zaradi moje palice me je bilo sram. Ampak če bi vedela, da ima tudi barbika palico, bi se drugače počutila glede moje slepote,” je dejala.

Prva temnopolta lutka Barbie z Downovim sindromom

Mattel se je povezal tudi z ameriško organizacijo Nacionalna družba za Downov sindrom in lansiral prvo temnopolto lutko z Downovim sindromom po tem, ko so lani na police poslali belopolto barbiko z Downovim sindromom.

Obe lutki sta del posebne linije barbik "Fashionistas", ki so jo pri Mattelu prvič predstavili leta 2009 in je prvič ponudila manjši nabor lutk različnih telesnih tipov in polti. Leta 2019 so linijo razširili na 176 lutk z devetimi različnimi telesnimi tipi, 35 različnimi odtenki polti in 94 vrstami pričesk. Linija je vključevala tudi lutki s protetično nogo in na invalidskem vozičku.

Leta 2022 sta se jima pridružila še prva gluha lutka Barbie in lutka Ken z vitiligom, avtoimunsko kožno boleznijo, ki povzroča izgubo pigmenta na različnih delih telesa v obliki lis.