Potnike in posadko trajekta hrvaške družbe Jadrolinija, ki je plul iz Splita do otoka Hvar, je presenetil tiger, ki je ležal v s ponjavo prekriti manjši prikolici osebnega avtomobila.

Fotografijo tigra, ki gleda izza rešetk, so najprej objavili na družbenem omrežju Facebook s šaljivim pripisom "Ali je plačal vozovnico za Jadrolinijin trajekt"? Fotografija je povzročila ogorčenje številnih, ki so izrazili zaskrbljenost ne samo zaradi varnosti potnikov in posadke, temveč tudi za varnost živali.

Na Hrvaškem je treba za prevoz zaščitenih živali imeti posebno dovoljenje

Prevoza tigra naj ne bi nihče prijavil, s prevozom eksotične živali niso bili seznanjeni niti na pristojni policiji, člani posadke pa naj ne bi imeli pristojnosti pregledovati prikolice, če ni prijavljen prevoz nevarnih snovi in podobnega. Na Hrvaškem je treba za prevoz zaščitenih živali, kot je tiger, sicer imeti posebno dovoljenje in tudi vozilo za posebni prevoz. Žival je treba pred transportom uspavati, jo dati v kletko in počakati, da se zbudi. Prav tako mora imeti žival med prevozom spremstvo.

V hrvaškem združenju za zaščito živali Prijatelji živali so že pred leti opozorili, da na Hvaru obstaja neregistrirani živalski vrt, v katerem ima lastnik tudi tigre, ki naj bi jih oddajal v najem kot atrakcijo v barih in nočnih klubih. Napovedali so, da bodo zaradi nezakonitega prevoza živali v neustreznih razmerah na trajektu zahtevali ukrepanje pristojnih organov, vseeno pa dvomijo, da se bo v dobro živali kaj spremenilo, saj je veterinarska inšpekcija doslej odobrila vse dejavnosti lastnika tigrov.