Že nabiranje ostrig je naporno delo, ki zahteva veliko natančnosti, odpiranje pa je še bolj zahtevno. Foto: EPA
Že nabiranje ostrig je naporno delo, ki zahteva veliko natančnosti, odpiranje pa je še bolj zahtevno. Foto: EPA
Ostrige v kulinaričnem svetu veljajo za specialiteto. Foto: EPA

Irski gostinec Michael Moran je premagal udeležence iz 17 držav, saj je 30 ostrig odprl v rekordnem času - v dveh minutah in 35 sekundah in tako za pet sekund prehitel Šveda Hasseja Johannessona.

A čeprav je bil 23-letni Michael zelo hiter v odpiranju ostrig, pa še vedno ni podrl svetovnega rekorda, ene minute in 31 sekund, ki ga je v sedemdesetih letih postavil njegov oče Willie.

Skrivnost je v mirni roki
Michael je nad zmago navdušen: "Srečen sem, ker se je naslov najboljšega spet vrnil na Irsko. Še vedno ne verjamem, da sem res zmagal, je pa res, da sem v priprave na to tekmovanje vložil veliko truda."

Po njegovem mnenju je skrivnost dobrega odpiranja ostrig v mirni roki, s katero držiš nož. "Nož moraš premikati počasi, zmerno, saj drugače poškoduješ lupino in ti sodniki odbijejo točke." Moran je s takšno tehniko za Irsko priboril prvo zmago v tem tekmovanju po desetih letih.

Že 52. Festival ostrig
Sicer pa je tekmovanje potekalo v okviru tradicionalnega, letos že 52. Festivala ostrig v Galwayu, ki je privabil kar 12.000 ljudi. Po izračunih organizatorjev štiridnevnega festivala pa so radovedneži v teh dneh pojedli kar 100.000 ostrig.

Michael Codrington, Britanec, ki si je prišel ogledat festival, se je pohvalil: "Pojedel sem več ostrig kot prej v vsem svojem življenju. Najmanj 50 sem jih spravil po grlu in jih seveda poplaknil z veliko količino Guinnessa."