Najdlje je zdržal Finec Bjarne Hermansson. Foto: EPA
Najdlje je zdržal Finec Bjarne Hermansson. Foto: EPA

Tudi letos je na nenavadnem svetovnem prvenstvu najdlje v savni zdržal Finec, in sicer Bjarne Hermansson, ki je v savni zdržal 18 minut in 15 sekund. Med ženskami pa je prav tako najdlje v vročini (že drugo leto zaporedoma) zdržala Finka, Leila Julin (v savni je bila pet minut un 21 sekund). Skandinavcem jo je nekoliko zagodel le Nemec Renaldo Burwitz, ki je zmagal v posebni kategoriji.

Idejo za nenavadno tekmovanje je dobila skupina moških, ki je rada posedala v vročih savnah. Sprva so prihajali bolj domačini in naključni obiskovalci, kmalu pa je njihov hobi prerasel v pravo tekmovanje, s posebej določenimi pravili. Prvo uradno tekmovanje je bilo organizirano leta 1999, vsako leto pa se ga je udeležilo več tekmovalcev iz drugih držav. Letos je nastopilo 164 tekmovalcev iz 23 držav.

Tekmovanja se lahko udeležijo tako moški kot ženske, upoštevati pa morajo posebna pravila organizatorjev, med drugim način sedenja v savni, predpisane pa so tudi obleke oz. kopalke. Tekmovalci, ki ne upoštevajo pravil, so diskvalificirani. Temperatura v savni je bila 110 stopinj Celzija, vsake pol minute pa so organizatorji dodali nekje pol litra vode za izparevanje.