Pri 98 in 94 letih sta se še vedno redno sprehajala. Foto: EPA
Pri 98 in 94 letih sta se še vedno redno sprehajala. Foto: EPA
Percy in Florence Arrowsmith
Percy in Florence Arrowsmith sta bila nosilca rekorda le en teden. Foto: EPA

Herbert in Magda Brown skupaj štejeta 205 let in 295 dni, poročena pa sta že 74 let. Junija letos so v Guinnesovo knjigo rekordov kot najstarejši poročeni par vpisali angleška zakonca Percyja in Florence Arrowsmith, prav tako stara 105 in 100 let, vendar sta Brownova dokazala, da ju prekašata za nekaj dni.

Posamezniki so sicer lahko starejši od njiju, prav tako so nekateri pari poročeni dlje, vendar so vsota njunih let in leta zakona najvišji.

"Neverjetno je, da sva najstarejši par na svetu," je dejala Magda. Ob tem pa je povedala tudi enostaven recept za dolg in uspešen zakon: "Herbert zna biti precej lahkomiseln, jaz sem tista, ki drži vajeti v rokah. Nikoli se nisva prepirala, vedno sva le razpravljala."

V njunem domu, v katerem ob pomoči drugih živita še danes, ni nikoli bilo pijančevanja ali kvartopirstva, vedno pa sta jedla zdravo hrano, je še dodala. Poleg tega sta zakonca skupaj telovadila, dokler se je dalo. Še pri 98 in 94 letih sta vsak dan šla na sprehod v bližnje nakupovalno središče.

Par se je poročil v Magdini domovini, na Madžarskem, leta 1930, nato pa sta se preselil k Herbertu v Avstrijo. Tam ju je čakalo najtežje obdobje njunega zakona, saj so Herberta, ki je po rodu Žid, nacisti deportirali v Dachau. Po dveh mesecih so ga v zameno za vse njegovo imetje, vključno z dvema velikima trgovinama, izpustili.

Skupaj s svojo edino hčerko sta zbežala v London, od tam pa leta 1940 v ZDA. Tam sta se naselila v Philadelphii, kjer sta oba delala v šiviljski delavnici. Življenje v Ameriki je bilo zanju velik ekonomski in kulturni šok, kljub temu pa sta srečna, da sta sploh preživela.